Uncategorized

“Sighișoara este și se va dezvolta ca un oraș turistic”

Un nou eveniment monden și-a făcut apariția în lumea bună a Sighișoarei și promite încă de la prima ediție: Balul Asociației Turistice Sighișoara, singura grupare de profil din județ.

Invitații au fost aleși pe sprânceană. Au onorat cu prezența la evenimentul organizat vineri seara, la retaurantul Steaua, reprezentanți ai lumii politice, medicale, reprezentanți ai administrației publice locale și județene, în frunte cu prefectul Ciprian Dobre și primarul Sighișoarei Dorin Dăneșan, sau oameni de afaceri sighișoreni însoțiti de consoartele lor. Între participanți am mai remarcat prezența a trei reprezentanți ai Ministerului Turismului, a consilierului ministrului Borbely Laszlo, a senatorului PSD Cristian Georgescu, a directorului executiv a DGFP Mureș, Felicia Pop, iar dacă am uitat pe cineva…să ne fie cu iertare.

Organizatorii au apreciat că cei mai mulți invitați “lipsă” au fost din rândul sighișorenilor, spre deosebire de oaspeții de la Târgu Mureș sau București care au răspuns “prezent” provocării în proporție mai mare.

Bal de promovare

Scopul declarat al Balului Asociației Turistice Sighișoara a fost acela de promovare a activității proprii pe plan local. Pe de altă parte în această perioadă se împlinește un an de la înființarea Asociației, rezultatele obținute până acum obligând într-un fel la a marca festiv acest moment. Paradoxal, activitatea Asociației Turistice Sighișoara pare mai puțin cunoscută în rândul localnicilor decât în străinătate. Cei 18 membrii (operatori în turism) au promovat foarte mult peste hotare Sighișoara ca și destinație turistică, Asociația e cunoscută în toată Europa, chiar și la Hong Kong a avut anul trecut o delegație.

Vrem, nu vrem, Sighișoara este și se va dezvolta ca un oraș turistic.

Ca la orice Bal, utilul s-a îmbinat cu plăcutul, socializarea a mers mână-n mână cu schimbul de idei, impresii, cunoștințe și relații noi.

Așa cum remarca unul dintre organizatori, invitații de la Târgu Mureș au avut ocazia să vadă că la Sighișoara “nu suntem doar un municipiu, ci suntem un muncipiu poate la fel de important ca și municipiul reședință de județ”.

Delicatesele culinare oferite din belșug, muzica bună și minirecitalul invitatului special al serii, Mircea Vintilă, au arătat bun gust în organizare, în ciuda temerilor organizatorilor și a răgazului scurt pe care l-au avut la dispoziție pentru a plănui detaliile acestei petreceri. Până la urmă, Balul a generat și un gest caritabil: din mâncarea rămasă s-au înfruptat a doua zi asistații de la Căminul de Bătrâni și de la Centrul pentru copii cu dizabilități.

Sighișoara în topul turoperatorilor

Asociația Turistică Sighișoara are 18 membrii: 16 operatori locali în turism (hotelieri, proprietari de restaurante) și doi din Sibiu, respectiv Durău. Membrii săi au participat pană acum la cinci Târguri internaționale de turism în 2006 și unul în ianuarie 2007 (Târgul de la Viena).

În acest fel s-au încheiat multe contracte cu turoperatorii, care – la rândul lor – au adus multe grupuri de turiști în oraș.

“Sighișoara este un oraș care se adresează în primul rând grupurilor, mai puțin turismului individual. Noi avem cam 80% din turiști structurați pe grupuri, restul individual și bussines”, a declarat președintele Asociației, Adrian Burlacu.

Următorul Târg la care va participa Asociația Turistică Sighișoara va fi cel de la Berlin, care va avea loc în perioada 7-11 martie. Urmează între 28 martie -1 aprilie, Târgul Internațional de Turism de la București, care se va suprapune cu o altă manifestare similară la Budapesta, drept pentru care Asociația va avea două delegații în acea perioadă. Pe termen scurt se întrevede, de asemenea, participarea Asociației Turistice Sighișoara la Târgul de Turism de la Chișinău.

Veste bună pentru amatorii sporturilor de iarnă: în planurile Asociației intră și amenajarea unei pârtii de schi la Sighișoara, până la finele acestui an!

“După părerea mea ca și sighișorean, și pot să spun că n-am lipsit de la prea multe evenimente mondene din 2000 încoace, acest bal a fost cea mai selectă petrecere care a avut loc la Sighișoara. Nu datorită faptului că și o societate de-a mea face parte din Asociația Turistică, ci pentru că efectiv așa a fost. Totul a denotat bun simț, bun gust, lumea a fost deosebit de selectă, totul a fost la superlativ, cred că a fost cel mai bine organizat eveniment din 2000 încoace, la Sighișoara.

Așa cum și-a propus Asociația noastră să fie o asociație selectă și să păstreze un anumit standard, dovadă revistele pe care noi le-am scos, Târgurile la care am participat și contractele care s-au semnat în urma acestora, la fel am urmărit același scop: o superselecție, totul să fie la superlativ”, Adrian Gherca, membru al Asociației Turistice Sighișoara

“A fost exact cum ne-am propus, de fapt noi am vrut să ne facem cunoscuți în Sighișoara și-n întreg județul. Asociație exclusivistă? Nu, nu cred. Într-adevăr trebuie să voteze toți membrii Asociației pentru a intra o nouă persoană sau un nou membru, dar noi așa gândim că trebuie să fie o persoană serioasă, să demonstreze c-a făcut și vrea să facă ceva. Iar dacă au fost anumite persoane care au vrut să intre în Asociație și nu au fost acceptate la prima cerere, pot depune din nou solicitare pentru că s-ar putea să fie primite”, Adi Popa, membru al Asociației Turistice Sighișoara

“În primul rând am vrut să facem un bal al Asociației, prima ediție, să ne cunoaștem cât mai bine atât cu autoritățile locale cât și cu cele de la Târgu Mureș.

Am întâmpinat de-a lungul timpului lipsă de comunicare cu Consiliul Local în sensul că nu ne-am corelat la suprataxele pe care le-au impus și cred că așa era normal și frumos să vadă oamenii, să le spunem ce vrem să facem noi, că vrem să dezvoltăm turismul. Până la urmă, oamenii care vin în Sighișoara nu vin doar să doarmă sau să mănânce, mai umblă și cu taxiul, mai cumpără câte ceva, fac anumite cheltuieli de care toți beneficiem.

Ce pot să vă mai spun e că noi am avut un grad de ocupare anul trecut de 60%-70% . La majoritatea membrilor noștri, în afară de două locații care au mers foarte bine, acesta a fost gradul de ocupare. Foarte bun, ținând cont că anul trecut au fost și gripa aviară și inundațiile etc.

Anul acesta ne așteptăm să avem mai mulți turiști de calitate, dar cred că o să fim puțin vitregiți de lucrările care se desfășoară în Cetate, sper să nu fie un an cu totul compromis.

Sper ca edițiile următoare să fie mai bine organizate, balul a fost organizat într-un timp scurt, dar cred că a ieșit bine.

Asociație exclusivistă? Nu. Nu am fost niciodată exclusiviști, am primit cu brațele deschise pe toată lumea, dar au fost locații care nu cred că ne făceau cinste, nu vorbesc despre ele. Întâi trebuie să-și pună la punct totul, noi când luăm pe cineva ne uităm cum au camerele, restaurantele, standardul vrem să fie ok.

Uite, acum ne lovim de un lucru foarte greu, mă refer la problema cu fumatul: mulți dintre noi nu putem realiza această chestiune, nu putem “despărți”, sunt anumite locații micuțe care au restaurante de 25-30 mp și nu au cum să separe spațiile pentru fumători de cele pentru nefumători.

Altă problemă, în 60-70% din unitățile noastre, sunt bucătăriile – care din 2007 trebuie utilate în inox. Am înțeles toți, ne facem lucrul acesta.

Nu suntem exclusiviști deloc, recent am avut o primire în Asociație și chiar ne-am dori să mai intre alții, sunt chiar câteva locații pe care am pus ochii și ne-am dori să fie în Asociație.

Nu-i adevărat, nu suntem exclusiviști, dar nici nu putem lua pe oricine”,

Adrian Burlacu, președinte al Asociației Turistice Sighișoara

Florentina CÄ‚LUGÄ‚R

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close