Uncategorized

Subventii majorate la incalzire

Guvernul a majorat, de la 1 ianuarie 2008, plafonul de venituri pâna la care familiile si persoanele cu venituri reduse vor beneficia de ajutor financiar pentru încalzirea locuintei, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei Executivului din 4 octombrie. În 2008, plafonul de venituri pâna la care familiile si persoanele pot beneficia de acest sprijin a crescut la 615 lei, fata de 500 lei în 2007. Seful Executivului a explicat ca în stabilirea noilor valori, Guvernul a tinut seama de evolutia prognozata a veniturilor populatiei, determinata de majorarea pensiilor, precum si de majorarea preturilor la gaze naturale, lemne, carbuni, combustibili petrolieri. “Nu am vrut sa se considere ca ce dam cu o mâna, luam cu cealalta”, a declarat premierul Tariceanu. Potrivit Hotarârii aprobate de Guvern, actualizarea limitelor de venituri si a cuantumurilor sprijinului financiar se va realiza în doua etape. Pentru perioada noiembrie – decembrie 2007, se mentin limitele de venituri în functie de care se atribuie sprijinul financiar, stabilite potrivit OUG nr.57/2006. Cuantumul ajutoarelor acordate pentru încalzirea locuintei cu gaze naturale se indexeaza cu 10,7%, conform cresterii de pret prognozata de ANRE. Valoarea ajutorului pentru încalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri, va creste cu 5,35% (valoarea reprezentând indicele de crestere a preturilor prognozat pe anul 2007 – 4,3%, precum si ¼ din indicele de crestere a preturilor prognozat pentru anul 2008 – 1,05%, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza din septembrie 2007).

Pentru perioada ianuarie – martie 2008, limitele de venituri medii nete lunare pe membru de familie se indexeaza cu 21,8% (valoarea reprezinta indicele de crestere a veniturilor salariale prognozat pentru anul 2007 de 18,5%, precum si ¼ din indicele de veniturilor prognozat pentru anul 2008 – 3,3%, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza din septembrie 2007). Limita minima a acestor venituri creste de la 125 lei la 155 lei, iar limita maxima creste de la 500 lei la 615 lei. Pe toata perioada sezonului rece, se pastreaza gradul de compensare procentuala a contravalorii consumului, stabilit potrivit OUG nr. 57/2006. Potrivit prevederilor din OUG nr. 5/2003, limitele de venituri pentru acordarea ajutorului pentru încalzirea locuintei, precum si nivelul acestuia se corecteaza în functie de evolutia preturilor si se aproba prin Hotarâre a Guvernului. Încalzirea cu energie termica

Potrivit OUG nr. 57/20076, ajutorul pentru încalzirea locuintei cu energie termica furnizata în sistem centralizat se acorda prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii. Compensarea se acorda în functie de venitul net mediu lunar obtinut pe membru de familie. Pentru perioada noiembrie – decembrie 2007, se mentin limitele de venituri pâna la care se acorda compensarea procentuala a contravalorii consumului la energia termica furnizata în sistem centralizat. Pentru perioada ianuarie – martie 2008, limitele de venituri se indexeaza cu 21,8%. (S.G.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close