Uncategorized

Traditie si istorie in casa regala norvegiana

Majestatile lor, Regele Harald al V-lea al Norvegiei si regina Sonja, au efectuat o vizita de stat Romania in 1999

Traditia regalitatii in Norvegia este veche de mai bine de o mie de ani. Dupa recapatarea independentei, in 1814, si dupa iesirea din Uniunea cu Suedia, in 1905, Norvegia revine la monarhie ca forma de guvernare, sub Haakon al V-lea. Astazi, Norvegia este monarhie constitutionala, regele este seful statului, iar atributiile sale sunt reperezentative si ceremoniale, puterea legislativa si executiva apartinand Parlamentului – Stortinget – si guvernului, desemnate prin alegeri libere.

Regele Harald al V-lea, nascut in 1937, este fiul regelui Olav al V-lea, pe vremea acea Print Mostenitor, si al printesei Martha. I-a succedat la tron tatalui sau in 1991 si a fost uns rege in Catedrala din Nidaros. Printul Harald este primul vlatar regesc nascut pe pamant norvegian in peste 500 de ani. Pe vremea cand actualul rege avea doar 3 ani, familia regala a parasit Norvegia pentru ca trupele germane ocupasera Norvegia in 1940. Dupa cinci ani petrecuti in exil, familia regala s-a reunit la Oslo. Anii de scoala ai Printului Harald au fost la fel ca cei al unui copil obisnuit, cu exceptia unei garzi care il avea in paza. Mai tarziu, printul mostenitor a fost inscris la Universitatea din Oslo, iar apoi a intrat la ?coala Norvegiana de Ofiteri, urmand sa-si finalizeze educatia militara in 1959. Dupa momentul armelor, Harald si-a completat studiile la Oxford, studiind stiintele sociale, istoria si economia.

Printul Harald se casatoreste cu Sonjia Haraldsen, o tanara care nu era de vita nobila, dupa noua ani de zile de cand se cunosteau. Avand in vedere ca o asemenea decizie putea avea implicatii privind viitorul monarhiei, regele, dupa consultari cu Parlamentul si cu cativa membri ai guvernului, si-a dat acceptul, iar nunta a avut loc in 1968 in Catedrala din Oslo. Regele Harald si Regina Sonja au doi copii, printesa Martha Louise si printul mostenitor Haakon.

De la introducerea sistemului parlamentar, in 1884, obligatiile oficiale ale regelui sunt in mod primordial de a pastra si promova traditia regalitatii. Regele prezideaza Consiliul de Stat si deschide oficial sesiunile de la inceputul fiecarui an parlamentar, semneaza legile aprobate de Parlament si are un rol important in momentul schimbarilor guvernamentale, pentru ca el numeste noul prim ministru.

An de an regele si regina viziteaza timp de 2-3 zile cate o regiune din Norvegia pentru a-si vedea supusii.

Regele este un pasionat pescar si vanator si, in acelasi timp, un militant pentru protectia mediului. În tinerete, regele a participat la competitii, gen deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokio, in 1965.

Majestatea Sa Regina Sonja s-a nascut la Oslo, in 1937, iar cand s-a urcat pe tron, a fost prima regina a Norvegiei dupa 53 de ani. Sonja, dupa terminarea studiilor de contabilitate, design vestimentar si stiinte sociale, in Elvetia, s-a intors in Norvegia si a obtinut o diploma in engleza, franceza si istoria artei la Universitatea din Oslo. Sonja Haraldsen l-a intalnit prima data pe printul Harald in 1959, dar au primit permisiunea de a se casatori de abia noua ani mai tarziu, iar poporul norvegian a acceptat-o foarte repede pe printesa Sonja ca membru al familiei regale.

Alaturi de regele Olav al V-leasi de printul mostenitor de atunci, Harald, Sonja si-a indeplinit cum se cuvine indatoririle oficiale de “ambasador” al Norvegiei. Totodata, regina se implica activ in spriinirea societatii civile, devenind presedinte al multor fundatii caritable. O buna parte din timp si-l aloca sprijinirii copiilor cu disabilitati, grupurilor sociale dezavantajate si varstnicilor cu disabilitati mentale, dar si refugiatilor si imigrantilor. Între anii 1987-1990, regina Sonja a fost presedintele Crucii Rosii Norvegiene, fiind responsabila cu activitatile in plan international ale fundatiei.

Regina este pasionata si de arta si cultura, participand activ la organizarea evenimentelor culturale din timpul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Lillehammer, in 1994.

Printul Haakon Magnus, desi al doilea nascut al cuplului regal, este mostenitorul tronului, pentru ca la momentul nasterii sale nu se schimbase Constitutia. Potrivit acesteia, primul nascut al regelui, indiferent ca este fata sau baiat, va accede la tron. Printul mostenitor Haakon s-a casatorit cu Mette-Marit Tjessem Hoiby in 2001.

Printesa Martha Louise, prima nascuta a cuplului regal, dar inainte de schimbarea constitutiei, poarta numele bunicii sale, Martha a Norvegiei, si a stra-strabunicii sale regina Louise a Danemarcei. Este casatorita, din 2002, cu autorul Sri Behn, si are doua fiice.

Diana SACAREA

Majestatile lor, Regele Harald al V-lea al Norvegiei si regina Sonja, au efectuat o vizita de stat Romania in 1999, prima vizita de acest gen din istoria relatiilor romano-norvegiene. Cu aceasta ocazie, Majestatea Sa a acordat o bursa de studii in Norvegia, pentru doua semestre, Catedrei de limbi si literaturi scandinave din cadrul Facultatii de Litere din Cluj Napoca, bursa de care au beneficiat doua studente ale facultatii clujene.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close