Casa si Gradina

Tu stii care sunt adezivii cei mai potriviti pentru lipirea lemnului?

Adezivul este un produs esential atunci cand lucram cu lemn, fie ca este vorba despre proiecte mici din gospodaria proprie sau proiecte la nivel industrial. Alegerea tipul de adeziv pentru lipirea lemnului nu este atat de simpla deoarece exista multe tipuri de astfel de produse, clasificate in functie de tipul de lucrare, de spatiul pentru care aceasta este destinata si de scopul lucrarii. O piesa de mobilier pentru casa va necesita alt tip de adeziv fata de o masa pentru gradina, de exemplu.

Tipuri de adevizi pentru lipirea lemnului

Adezivii pentru lemn te ajuta sa obtii finisaje placute sau sa fixezi anumite piese intre ele si se pot gasi sub urmatoarele forme:

 • Adezivi pe baza de apa (denumiti si ecologici) sau pe baza de solvent.

 • Adezivi monocomponenti sau bicomponenti – prima categorie reprezinta un produs independent care se aplica ca atare pe suprafatele care urmeaza a fi lipite, iar cea de-a doua reprezinta un tip de adeziv care contine doua solutii ce trebuie combinate inainte de utilizare.

 • Adezivi cu lipire instantanee sau cu lipire lenta.

 • Adezivi speciali pentru temperaturi scazute sau inalte.

In categoriile de mai sus intra urmatoarele tipuri de adezivi pentru lipirea lemnului:

 • Adevizi PVA – sunt produse pe baza de apa, non-toxici utilizati in special pentru incleierea lemnului si a placilor din lemn precum placajul, PAL-ul sau MDF-ul. Este cel mai popular tip de adeziv deoarece pretul este destul de mic, puterea de lipire este ridicata, uscarea rapida, nu se ingalbeneste in timp si nu emana gaze toxice in timpul utilizarii, protejand mediul inconjurator.

 • Adeziv poliuretanic – este un tip de produs care devine activ in contact cu apa, prin urmare suprafata sau suprafetele pe care doresti sa le lipesti trebuie sa fie umezite inainte. Poate fi folosit si pentru lipirea textilelor, metalelor si plasticului. Are avantajul de a fi foarte puternic, insa se umfla in contact cu apa si trebuie sa fii foarte atent pentru a elimina excesul, altfel este foarte greu de eliminat dupa uscarea completa.

 • Adeziv epoxidic – adeziv bicomponent format din rasina si intaritor care trebuie combinate inainte de utilizare. Este perfect pentru spatii exterioare fiind utilizat in special pentru materiale compozite, laminate si in operatiuni de turnare. In ceea ce priveste lemnul, se poate folosi pentru repararea acestuia si pentru umplerea fisurilor sau a crapaturilor.

Cum alegi cel mai bun adeziv in functie de lucrarea ta?

Dupa cum poti observa, adezivii pentru lipirea lemnului sunt de foarte multe tipuri si poate fi dificil sa il identifici pe cel de care ai nevoie. Pentru a inlesni acest proces, iata cateva criterii care te pot indruma:

 • Sistemul de aplicare: alege acel produs care se aplica usor si rapid. Sistemul cel mai simplu de aplicare il au produsele monocomponente care se folosesc ca atare.

 • Uscare: urmareste ca produsul sa se usuce rapid pentru a economisi timp. Totusi tine cont ca procesul de uscare trebuie supravegheat pentru a putea indeparta excesul de adeziv inainte de uscare completa.

 • Gradul de rezistenta in timp: in special pentru lucrarile din exterior trebuie acordata o atentie mare rezistentei. Rezistenta la umiditate si temperaturi scazute sau ridicate este importanta tot in cazul lucrarilor exterioare. Pentru interior este importanta rezistenta la umiditate daca produsele lipite sunt in bucatarie sau in baie, unde se creeaza aburi.

 • Culoarea: este de preferat sa alegi un adeziv transparent, dar daca nu e posibil, alege o culoare apropiata de cea a lemnului.

 • Componenta : tot mai mult se folosesc adezivii pe baza de apa. Este de preferat sa alegi dintre aceste produse pentru a-ti proteja familia, dar si mediul inconjurator de gazele toxice.

Alege calitatea fara compromisuri

Firma Klebrom este unicul reprezentant in Romania al concernului german KLEBCHEMIE, recunoscut la nivel mondial pentru inovatie si calitate superioara.

Klebrom este specializata pe comercializarea de adezivi cu un spectru larg de utilizare, lacuri de protectie pentru lemn potrivit atat pentru interior cat si pentru exterior si folii PVC.

Produsele de aici sunt special concepute pentru a obtine incleieri perfecte, asa ca nu mai ramane decat ca tu sa descoperi exact ce iti trebuie pentru proiectul tau.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close