ReportajSport

Un an care va intra în istoria sportului mureşean

Cea mai categorica victorie a sezonului a consolidat pozitia de lider Finalul sezonului competiţional 2014-2015 tinde să intre în istoria sportului târgumureşean. Pe lângă unele performanţe individuale, mai puţin cunoscute şi urmărite de amatorii de sport, cele de echipă disputate la cel mai înalt nivel se află în faţa unui sezon de excepţie.

Un hop, probabil cel mai dificil, trecut cu bine

După cinci titluri consecutive dobândite la futsal de City’us Târgu-Mureş, care deţine de şapte ani şi Cupa României, echipa lui Kacso Endre a cedat în sezonul trecut titlul în faţa celor de la Autobergamo Deva, alcătuită în majoritate din jucători care triumfau ediţiile trecute pe Mureş. Semifinala campionatului era mai degrabă o finală, dacă ţinem cont de rezultate, dar City’us a încheiat sezonul regulat pe 4 şi trebuia să suporte consecinţele. Dacă în meciurile din campionat au învins clar pe teren propriu şi au cedat la limită în deplasare, după victoria cu 2-1 din prima partidă a semifinalei play offului se aştepta ca echipa din Deva să exercite o presiune mare în al doilea meci şi să trimită disputa pentru locul în finală în joc decisiv. Mureşenii şi-au dovedit superioritatea şi au câştigat primul meci de la Deva cu 5-3, depăşind gazdele la toate capitolele. Cel mai greu a fost şi de această dată să treacă peste presiunea psihologică exercitată asupra lor şi a brigăzii de arbitri. Au reuşit acest lucru şi vor avea de trecut în finală de o altă mare rivală, FK Odorheiu Secuiesc, echipă care i-a învins de câteva ori în ultimele confruntări. Presiunea psihologică rămâne, deoarece târgumureşenii au de îndurat scandările xenofobe la adresa lor indiferent de zona în care evoluează, fie că sunt locuite de români sau maghiari.

Performanţele sunt făcute să fie depăşite

În urmă cu doar câteva zile, echipa de fotbal ASA reuşea la rândul ei să depăşească cea mai bună performanţă a fotbalului mureşean şi pe teren mare. Cu doar patru etape de disputat şi 16 puncte avantaj în faţa celei de-a treia clasate, mureşenii au de luptat acum doar cu Steaua pentru prima poziţie. De fapt, nu doar cu ei, deoarece adversarele, cu nevoi de puncte sau nu, din ambiţii sau alte interese vor încerca să iasă în evidenţă cel puţin. Cu Steaua s-au „răfuit” deja şi s-au impus la Bucureşti, astfel că cea mai titrată echipă a României are de recuperat 3 puncte pentru a rămâne în posesia titlului pe care l-au considerat şi îl consideră un drept al lor. Tratamentul acestora a fost unul asemănător cu a celor pomeniţi în rândurile de mai sus, dar maturitatea jucătorilor şi-a spus cuvântul, iar suporterii nu au răspuns provocărilor celor care se pretind suporteri. Pentru ASA urmează un prim joc deosebit de greu la Mediaş, unde Gaz Metan are în componenţă doi târgumureşeni (Botoşer şi Szilagyi), un fost component al echipei (Dan Roman) şi un conducător plecat în condiţii oarecum misterioase de la mureşeni în iarnă. Dar ASA are asigurat locul secund, mai au un sprint final pentru titlu.

calificare entuziasmata intr-o noua finalaO nouă finală, o nouă finalistă

Tot cu Steaua s-a confruntat şi echipa masculină de baschet BC Mureş în semifinalele Ligii Naţionale. Puţini credeau într-o victorie cu 3-0 şi calificarea într-o nouă finală, a doua în acest an şi a patra în ultimii doi. A fost finala de acum două sezoane pierdută cu CSU Asesosft, finala mică de anul trecut câştigată de mureşeni şi finala Cupei României din urmă cu doar o lună, pierdută pe mâna lor la final în faţa BC Timişoara. „Tigrii” au dat dovadă de mult mai multă determinare de atunci şi au trecut chiar surprinzător în doar câte trei partide atât în „sferturile” cu U BT Cluj, cât şi în „semifinala” cu Steaua, a căror suporteri nu s-au „dezminţit” cu scandările xenofobe. Este aşadar a treia finalistă, în ordine cronologică. „Bucuria văzută pe chipurile celor peste două mii de oameni prezenţi la meci cu greu poate fi compensată. Vom juca o finală în care, indiferent de adversar, ne vom vinde scump pielea şi echipa va încerca să câştige un titlu istoric pentru baschetul mureşean”, au fost cuvintele preşedintelui BC Mureş Cornel Lungu.

Aşadar, trei finaliste cu şanse la titlu, pe lângă fetele de la ASA, care au ratat titlul, au asigurat locul secund, dar vor încerca să compenseze cu o Cupă a României.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close