Un deceniu de realizări la Deda pentru Lucreția Cadar
Reporter: Cum se prezintă comuna Deda, la zece ani după ce ați devenit primar?
Lucreția Cadar: În 2004, la intrarea mea în calitate de primar la conducerea comunei, Deda nu avea o infrastructură pusă la punct. Mi-am propus atunci să contribui la modernizarea și dezvoltarea comunei, lucru pe care zic eu, în mare măsură am reușit. Am făcut proiecte, am contat pe sprijinul populației din comună care venea cu propuneri la adunările cetățenești și iată că astăzi, după zece ani de mandat de primar în comuna Deda, pot raporta cu mândrie multe realizări care atestă transformarea în bine a comunei. Aici mă refer la rezolvarea instituțiilor comunei, școli din toate satele, căminele culturale din toate satele mai puțin Bistra Mureșului unde anul viitor dorim să scoatem la licitație publică lucrarea de construire a căminului. La toate acestea se adaugă lucrările de introducere a apei potabile în Filea pe o lungime de 6,5 kilometri, în Deda pe o lungime de aproximativ 8 kilometri care se măsoară și în realizarea canalizării în localitatea de reședință, Deda, la care se adaugă o stație modernă de epurare. La loc de cinste a fost și realizarea proiectelor de asfaltare a drumurilor comunale, a străzilor localităților noastre. Printr-un proiect SAPARD am realizat 7 kilometri de drum asfaltat pe Valea Bistrei, un kilometru și jumătate de asfalt din fonduri proprii în localitatea Filea precum și asfaltarea drumului județean Filea – Deda pe o lungime de 2,5 kilometri. Pentru localitățile comunei avem un proiect care de derulează în momentul de față, întins pe o durată de trei ani și sper ca la sfârșitul mandatului meu, în 2016, să pot raporta asfaltarea tututror străduțelor comunale din comuna Deda.
Rep.: Care sunt planurile de viitor pentru comună?
L.C.: Ne dorim să dezvoltăm serviciile existente în comună, un serviciu de Poliție Locală în perspectiva anului 2014 precum și o societate care să asigure rezolvarea serviciilor de apă, canal, salubrizare și dezăpezire. Iată că în următoarea perioadă, în următorii doi, trei ani Deda va putea avea toate serviciile pe care orice oraș din județ sau din țară le are. Realizarea infrastructurii de pe raza comunei asigură condițiile necesare ca întreaga comunitate să trăiască în condiții civilizate, agenții economici să-și desfășoare activitatea în condiții bune, precum și asigurarea de condiții bune investitorilor care doresc să investească în comuna noastră, având la bază materia primă care este lemnul. În persectivă vom folosi și apele care sunt pe raza comunei noastre, pe pârâul Bistra Mureșului. Urmează în anul viitor să se realizeze o microhidrocentrală care să producă energie pentru iluminatul public al comunei, pentru cetățeni cu un preț redus precum și cu asigurarea a 20 de locuri de muncă.
Rep.: Cum se prezintă bugetul pe anul 2014?
L.C.: Am avut o discuție la nivel de conducere a Primăriei urmând ca în această lună să punem în discuție bugetul pentru anul 2014. Bugetul nostru se va situa, ca și în anii precedent, la circa 70 de miliarde de lei vechi, de la 56 de miliarde în urmă cu ceva ani, apoi treptat a urcat iar. Acum sperăm să ne ridicăm la acest nivel de 70 de miliarde de lei vechi pentru ca lucrurile în comuna Deda să meargă bine, să ne putem rezolva toate problemele cu care ne confruntăm.