Uncategorized

Jean Michel-Corbet, un parizian care iubește Mureșul

Jean-Michel Corbet a venit în România într-o excursie, apoi a revenit, în urmă cu 14 ani, pentru a nu mai pleca. A învățat româna și maghiara, iar acum aduce turiști din întreaga lume cărora le arată comorile Transilvaniei. Despre impresiile unui francez în România, în cele ce urmează…

Reporter: Cum v-ați adaptat în România, în special în Târgu-Mureș?

Jean-Michel Corbet: A fost greu la început, pentru că eu am venit acum 14 ani din Paris în Târgu-Mureș. De atunci țara s-a dezvoltat, oamenii s-au mai schimbat puțin, și eu m-am adaptat. Mi-am întemeiat o familie și am ales să rămân aici. Românii sunt un popor foarte primitor, iar prin faptul că am fost unul dintre puținii străini din oraș, lucrurile au mers ușor. Chiar și acum, când merg la un ghișeu, imediat am un zâmbet din partea persoanei de acolo. Faptul că am un accent străin m-a ajutat foarte mult! Acum suntem cam pe același nivel cu alte țări, iar internetul îmi permite să citesc și ziarele franțuzești, „Le Monde”, „Le Figaro”.

Rep.: Sărbătoriți Ziua Națională a Franței?

J-M. C: Deși mă duc în Franța foarte des, de patru-cinci ori pe an, nu regret că nu prind 14 Iulie în Franța. Totuși e suprinzător și drăguț când cineva de aici mă sună și îmi spune La mulți ani de Ziua Franței. Eu sunt patriot numai când este vorba de vreun meci de fotbal.

Rep.: Cum se sărbătorește 14 Iulie în Franța?

J-M. C: Sunt două manifestări importante de Ziua Franței. În primul rând este parada militară pe Champs-Élysées, care se transmite în direct la televizor. De obicei în seara de 13 iulie pompierii din fiecare sat și oraș organizează baluri populare, unde toată lumea se distrează, așa cere tradiția.

Rep.: Unde vă simțiți acasă?

J-M C: Familia este aici, dar mă simt acasă și aici și acolo. Parisul îl cunosc foarte bine, m-am născut acolo, cunosc oamenii, cunosc reacția oamenilor, știu cum să vorbesc cu parizienii. Și aici mă simt acasă, cunosc diferite cercuri de oameni, deci am două case.

Rep.: Ce vă displace la Târgu-Mureș? Ce ați schimba?

J-M C: Am impresia uneori că lumea de aici nu vrea să progreseze. E o lipsă totală de disciplină, de spirit civic. De exemplu când suntem cu mașina și nu există respect pentru om. Este un pic dezamăgitor și faptul că nu există o legătură între cetățean și administrația locală. De aceea nu vezi niciun progres. Nu există respect pentru celălat, nu există respect pentru societate. Dar ca aspecte pozitive pot să spun că eu ca străin mă simt foarte liber aici, pentru că sunt multe de făcut și există un orizont deschis pentru progres. În alte țări europene unde deja totul e stabilit, totul e bine făcut, nu prea mai ai mult loc pentru nebunie!

Laura VIMAN

“Ne adunăm în jurul drapelului!”

“Și în acest an vom sărbători 14 iulie la reședința Franței. Nu-mi pot imagina un loc mai frumos pentru a ne aduna în jurul drapelului nostru pe timpul unei zile sau a unei serate. Ambasada este casa comună a tuturor francezilor și a românilor care iubesc Franța. Relația dintre Franța și România este vie și puternică, în ciuda temerilor și incertitudinilor generate de situația economică din Europa, îmi dă încredere în viitor. Vă doresc în continuare o vară frumoasă și un 14 iulie fericit.”

Excelența Sa, Henri Paul, ambasadorul Franței la București

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close