Editorial

„Enciclopedia muzicii electronice românești”, lansată la Târgu-Mureș

1A carte lansare„Enciclopedia muzicii electronice românești”, scrisă de dr. Septimiu Moldovan și apărută la Editura Digital Data Cluj, s-a lansat săptămâna trecută la J’ai Bistrot din Târgu-Mureș. Septimiu Moldovan este medic rezident anestezie și terapie intensivă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Acesta e pasionat de muzica electronică și interesat să promoveze adevăratele valori ale muzicii românești. Din dorința de a afla lucruri interesante despre primii români care au experimentat și promovat muzica electronică în România, medicul a scris această carte.

La eveniment, au fost prezenți Andrei Ștefan, Horațiu Dan Dumitraș, unul dintre cei mai importanti promoteri ai muzicii electronice din Transilvania, iar baieții de la Dual Shaman au făcut o mică demonstrație live. Cartea descrie istoria fenomenului muzicii electronice din România și cuprinde 160 de biografii și a fost scrisă cu sprijinul a peste 200 de artiști și acoperă o perioadă de aproximativ 50 de ani. Autorul, medic rezident târgumureşean, fiind pasionat de muzică a fost împins de curiozitatea de a afla cât mai multe despre primii români care au experimentat şi promovat muzica electronică în România. Proiectul, unic în România, este destinat tuturor generațiilor, având menirea de a construi o platformă culturală solidă pentru începuturile, prezentul și viitorul muzicii electronice autohtone.

 Informațiile din carte, colectate direct de la muzicieni

Majoritatea informațiilor au fost colectate direct de la muzicieni, iar biografiile au fost construite de la zero, cu interviuri, povestiri și citate la care aceștia au contribuit în mod direct. Coperta a fost creată de către Cătălin Mihuț. În luna noiembrie, cartea se va lansa și la Sibiu, Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara, cu expoziții foto, proiecții de videoclipuri și documentare, expoziții de sintetizatoare, plăci, casete și CD-uri de colecție, workshop-uri, conferințe de presă și petreceri. Potrivit autorului cărții, proiectul este unic în România și prin intermediul acestuia se dorește a se construi o platformă culturală solidă, dar și să promoveze valorile autohtone. „Un proiect unic în România, un proiect destinat tuturor generațiilor, menit să construiască o platformă culturală solidă pentru începuturile, prezentul și viitorul muzicii electronice autohtone. Un proiect pornit din inima țării, în care s-a pus mult suflet. Esențial, vital, își propune să promoveze adevăratele valori autohtone, să facă știută istoria acestui fenomen, să încurajeze tinerii artiști, care au atât de mare nevoie astăzi de modele, într-o lume în care se promovează tot mai mult non-valorile”, a arătat Septimiu Moldovan.

1B invitati Ce spun muzicienii despre carte

Muzicianul și compozitorul Adrian Enescu a transmis că muzica electronică are formă și timp. Ea se descoperă, se decodifică și se deschide ca o floare, fiind o colecție de povestiri spuse cu o voce seducătoare. „Muzica este o suprafață pe care te deplasezi în orice direcție, dar te întorci în punctul de unde ai pornit. Punctul de pornire și punctul final reprezintă întotdeauna echilibrul. Când spui syntetizator, calculator, midi, mixer, sampler, primul lucru care îți vine în minte e muzica electronică. Timpul nu e o linie dreaptă. Nu are nicio formă. Muzica electronică are și formă, și timp. Se descoperă, se decodifică, se deschide ca o floare. Muzica electronică este o colecție de povestiri pline de fantastic, farmec și îndrăzneală, spuse cu o voce seducătorare”, a transmis Adrian Enescu.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close