Interviu

Funcționarea instituțiilor, în siguranță la Iernut

Reporter: A fost o ședință disciplinată. Așa se desfășoară întotdeauna?

Ioan Nicoară: Cam da. La începutul acestui mandat au fost câteva ședințe mai furtunoase, pe urmă s-au mai liniștit apele. Nu avem nici un interes să ne hârâim între noi, avem aceleași interese. Am încercat să menținem stilul acesta și să nu facem caz de orice mărunțiș. 

Rep.: Ședința a decurs foarte lin, dar au fost poticneli tocmai pe mărunțișuri.

I.N.: Așa este, s-au luat la discuții pe lucruri mărunte. Cele importante s-au votat fără niciun fel de probleme.

Rep.: Ca de exemplu?

I.N.: Încercăm să drămuim banii cât mai eficient. În ultima perioadă ne-am bazat numai chiar pe forțele proprii, foarte puțin am primit de la stat.

Rep.: Deci stați bine cu forțele proprii…

I.N.: Suntem foarte mulțumiți, este primul an în care am avut excedent în valoare de 526.000 lei, excedent care va fi folosit la secțiunea de dezvoltare. Am început mandatul în 2008 cu vreo patru miliarde de lei vechi minus la buget, și rând pe rând am ajuns la stadiul în care suntem. În sfârșit, nu mai suntem cu un buget de austeritate, ci cu un buget rezervat. Avem siguranța funcționării școlilor, la toate instituțiile care aparțin de Primărie, iluminatul public, ș.a.m.d., eu sunt liniștit. Pe lângă asta am reușit să punem în buget și niște bani pentru investiții care trebuia să le începem. E adevărat că sunt unele care doar vor urma, drumul Sălcudului, canalizarea la Cipău, care nu putem decât să le începem oarecum. În cazul canalizării de la Cipău avem documentația pentru studiul de fezabilitate, iar în ce privește drumul Sălcudului deocamdată facem lobby pentru fonduri guvernamentale. 

Rep.: Mai sperați și la alte fonduri?

I.N.: Avem o mare problemă cu fondurile europene, nu le putem accesa. Aceeași problemă o au toate celelalte orașe mici. Un singur proiect a fost accesat, SAMTID-ul, am accesat prima tranșă și cu asta s-au terminat fondurile. În continuare, să vedem ce ne aduce ceasul. Oricum, avem încredere că vom putea realiza ce ne-am propus.

Rep.: Ce părere au cetățenii?

I.N.: Sperăm să ne înțeleagă că atâta se poate și că avem intenții bune, chiar dacă patru ani de zile au văzut mai puține. Anul trecut au văzut deja ceva mai mult, și cu siguranță pe măsură ce înaintăm în timp vom face și mai mult. 

Rep.: Care sunt investițiile cele mai așteptate?

I.N.: În primul rând sunt trei mari investiții. Pentru realizarea unui proiect mare am aprobat un proiect multianual, ca să fie gata în 2015 și l-am început din forțe proprii, acesta fiind podul de la Lechința. Nu o să putem face din păcate drumul către Sălcud, pentru că este o sumă foarte mare, dar pentru asta facem demersurile necesare la Ministerul Dezvoltării și probabil vom găsi înțelegere fiind unul dintre cele mai mari sate. Există Asociația de la Sălcud care funcționează foarte bine, și chiar merită Sălcudul un asemenea drum. Încă nu am ajuns la finanțare. Cel de-al treilea proiect ar fi canalizarea de la Cipău. În rest, vom continua lucrările de asfaltare în cartiere, iar ca plan multianual vom continua în cartierul 1 Decembrie, începem și să sperăm că vom și termina Gheorghe Doja, după care vom face și Mihai Eminescu. Avem un studiu de fezabilitate și pentru reabilitarea termică a blocurilor, iar în perspectivă ne gândim la încă un credit pentru asfaltarea unor străzi din oraș, Mircea Vodă, Bălcescu Vlad Țepeș, Mihai Viteazu. Sperăm să le terminăm până la sfârșitul mandatului.

Rep.: Deci începeți anul cu planuri și speranțe…

I.N.: Da, cu speranțe și cu oarece fonduri. 

Rep.: Cum stați cu colectarea taxelor și impozitelor?

I.N.: Bine, avem grad de colectare de peste 90%. În Primărie treburile au început să meargă mai bine. Am reușit să impun un ritm de lucru, facem demersuri pentru recuperarea tuturor sumelor, iar unde chiar nu se poate apelăm la alte metode. Sunt din păcate o grămadă de amenzi care nu se pot încasa, avem și pentru ele metode. Beneficiem de prezența depozitului Lidl, care este cel mai mare contributor la bugetul nostru. Sperăm că vor mai veni și alți investitori.

Rep.: Vă gândiți la ceva concret?

I.N.: Deocamdată nu, dar sperăm, pentru că altfel nu putem rezolva problemele oamenilor dacă nu au locuri de muncă.

Rep.: Cam care e procentul de ocupare a forței de muncă?

I.N.: Este foarte greu de cuantificat, pentru că sunt destul de mulți cei cărora li s-a terminat perioada de șomaj și nu mai apar în niciun fel de evidențe, dar cu siguranță sunt în jur de 15-20%. Trebuie să luăm în considerare că sunt destul de mulți și cei care au plecat în străinătate. Principala problemă la noi sunt locurile de muncă, apoi ar veni celelalte, infrastructura, problemele sociale.

Rep.: Aveți multe probleme sociale?

I.N.: Avem destule… Avem cel puțin 80 de cazuri de persoane cu dizabilități, avem probleme cu locuințele sociale din strada Horea nr. 3, vrem să facem un bloc pentru ei. Ar trebui să-i mutăm mai ales că terenul de sub acele barăci este retrocedat, este complicat. Ne trebuie sprijin. O să ținem legătura cu Consiliul Județean, cu Capitala, să vedem ce vom putea rezolva.

Rep.: Chiar dacă credeți că ar fi fost loc de mai bine, totuși ați început de la minus și sunteți pe plus…

I.N.: Este o mare mulțumire că avem siguranța că toate instituțiile care aparțin de Primărie vor funcționa normal. O să realizăm, de fapt avem în derulare un proiect pentru eficientizarea energiei pe SEAP, asta va fi o mega-licitație de 22 milioane lei, dar acest proiect va fi pe parcursul a 20 de ani sub forma unui parteneriat. Acesta va fi foarte benefic pentru localitate. Se va reabilita tot iluminatul public, se va înființa un dispecerat social pentru comunicare cu cetățenii, după care va începe producția de energie electrică și livrarea către cetățeni, și va fi bineînțeles la un preț convenabil. Dar asta va fi în viitor. Așteptăm să vedem cum va fi la licitație. Mărunțișurile nici nu le mai punem la socoteală, că mai reparăm vreo școală undeva, sau mai facem 100 de metri de trotuar, sunt foarte multe… Cum spunea și un coleg consilier, de 15 ani așteptăm canalizarea pe strada Petofi, uite că de când a început Masterplanul de apă-canalizare, s-a ajuns la un rezultat, anul acesta încep lucrările. De 20 de ani, dacă s-ar fi făcut tot câte puțin, nu aveam acum atâtea lucruri mărunte care ne iau din totalul de bani care ar trebui să-l folosim numai la investiții majore. Pe de altă parte, sunt investiții, cum vă spuneam de drumul Sălcudului, pe care nu le putem face din bani proprii. Toate acestea fac un amalgam, pe care încercăm să îl punem în ordine. Trebuie să decidem foarte sever care sunt investițiile pe care ni le permitem și pe care nu, le lăsăm pentru anul care vine ca strategie. Dar încă o dată repet, siguranța cetățenilor, funcționarea școlilor, sunt primordiale, pe urmă vin și celelalte.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close