Reportaj

În rochii medievale și cu flori în păr, la Sighișoara Medievală XXIII

2A-coroniteArtiștii plastici și meșterii populari au venit în acest an la Festivalul Sighișoara XXIII cu o mulțime de podoabe și accesorii menite să le încânte privirile turiștilor care apreciază medievalul. Luciana Gheorghe, o tânără artistă din București, s-a prezentat și-n acest an la festival cu binecunoscutele coronițe din flori de mac pe placul turiștilor, în special al domnișoarelor, care și-au dorit flori în păr.

Domnișoarele și-au pus flori în păr și coronițe, însă nici domnii nu s-au lăsat mai prejos. Pentru aceștia, Luciana a pregătit în mod special cununi de lauri, precum cele purtate de Iulius Cezar la toate ocaziile publice. „Fiind artist plastic, vin în fiecare an la Festivalul Sighișoara Medievală cu noutăți, idei noi, proaspete, care să fie pe placul turiștilor. Anul acesta, am adus mai multe modele de coronițe, am realizat și cunune de lauri pentru bărbați, așa cum avea Cezar, pe care le-am vândut imediat domnilor. Nu mă așteptam să aibă așa mare succes. Domnișoarelor le-am împletit părul cu coronițe, iar în împletitura codiței mai pun câteva flori, iar fetele arată ca niște adevărate prințese. Nici nu mai e nevoie să fii îmbrăcat adecvat, deoarece partea de sus îți fură privirea”, a transmis Luciana Gheorghe.

Anul acesta, Luciana Gheorghe a realizat, în premieră, și magneți cu specific medieval, care să se potrivească atât copiilor, cât și adulților. „În premieră, în acest an am realizat și magneți în stil medieval, cu săbii, cu calaveri, cu specific medieval. Magneții sunt sculptați manual. Anul trecut, copiii m-au întrebat de ce nu am și magneți, pentru că își doresc să aibă o mică amintire cu specific medieval. M-am gândit apoi că celor mici eu nu le-am făcut decât broșe și am spus să încerc ceva nou, care să se potrivească atât copiilor, cât și adulților”, a precizat artistul plastic.

2B-coronite Turiștii, încântați de rochiile medievale

Luciana a început să-și confecționeze singură și rochii medievale, pe care le îmbracă la festivaluri de acest gen, pentru a se potrivi și mai bine cu ideea de medieval. În acest fel, turiștii sunt și mai atrași să se oprească la standul ei pentru a admira podoabele, dar și pentru a se lăsa pe mâna Lucianei, care-i coafează în așa fel încât să pară personaje desprinse din poveștile Evului Mediu. „Domnițele au venit din prima zi la standul meu. Multe mi-au spus că mă cunosc de anul trecut, au dorit coronițe și mi-au cerut să le aranjez. Eu am început să confecționez și rochii medievale, pe care le îmbrac la festival, pentru a fi în ton cu evenimentul. Dacă eu, ca expozant, m-aș îmbrăca în mod normal, atunci nu aș simți că mă aflu la un festival medieval. Fiind ca o domnișoară din Evul Mediu, oamenii parcă mă privesc altfel și sunt mai încântați”, a mai spus Luciana Gheorghe.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close