Reportaj

O mureșeancă pe culmile Anzilor

FOTO 1 - Oana Merdariu

O mureșeancă care s-a realizat în străinătate. Până aici nimic spectaculos. Doar că ea a ales o țară și un domeniu aparte. Argentina este noua ei patrie, iar filmul documentar este domeniul în care excelează și care a făcut-o cunoscută. Unde pui că este și primul român care a ajuns și a fluturat drapelul românesc pe înălțimile Anzilor. Am cunoscut-o în urmă cu doi ani – venise într-o scurtă vacanță la Târgu-Mureș, oraș unde-i locuiesc părinții – ocazie cu care am discutat cu ea despre liceu, facultate, Argentina, dorul de casă și proiecte…

Argentina, o nouă patrie

În 2006, mureșeanca Oana Merdariu fusese în Argentina ca turistă. La vremea aceea era încă studentă în anul I la Academia de Arte Vizuale, Facultatea de foto – video din Cluj-Napoca. A vizitat cu respectiva ocazie Universitatea Palermo, din Buenos Aires, fiind curioasă ce se studiază acolo. A observat că oferta de studiu a Universității Palermo punea un mare accent pe partea practică, aplicată, a studiului, lucru esențial pentru pregătirea în acest domeniu. Așa că a abandonat studiile din Cluj și s-a înscris în anul I la Facultatea de cinematografie și televiziune din Buenos Aires.”Pe lângă cursurile de la facultate, am realizat tot timpul scurte reportaje pentru diferite canale, ceea ce mi-a oferit prilejul de a cunoaște mereu locuri noi și oameni interesanți. Am mai urmat, pe lângă cursurile de la facultate, cursuri în cadrul cărora m-am specializat în domenii ce mă pasionau: efecte speciale în cinematografie, producție și distribuție audiovizuală (…) De aceea nu mi-a fost greu să merg mai departe, în același ritm și să mă integrez în activitate după terminarea facultății. Am avut astfel ocazia să particip la festivaluri și congrese de film, precum cel de la Las Vegas, Cannes, Budapesta…”, a declarat Oana Merdariu.

”Argentinienii își prețuiesc eroii…” 

În 2012, Oana Merdariu a finalizat ”Riendas de libertad”, un film documentar care reface o parte din drumul parcurs de generalul Jose de San Martin (1778-1850) în traversarea Anzilor, în cadrul luptei de eliberare națională dusă de locuitorii Americii de Sud împotriva invadatorilor spanioli. Filmul a fost dedicat aniversării a 195 de ani de la obținerea independenței Argentinei. Împreună cu Simón Bolívar, Jose de San Martín este considerat unul dintre Eliberatorii Americii de Sud spaniole și este considerat totodată, eroul național al Argentinei, țară în care cea mai înaltă decorație se numește Ordinul Eliberatorului San Martin. Vorbind despre Argentina și spiritul național al argentinienilor, Oana Merdariu a declarat: ”Argentina, ca țară și spațiu geografic, oferă multe. Am reușit în acești ani să o cunosc de la nord până în uimitoarea și incredibila Patagonie, de la întinsele preerii, până la culmile Anzilor (….) Argentinienii își prețuiesc eroii și sunt mandrii de istoria lor, trăind și sărbătorind cu emoție reală luptele pe care le evidențiază documentarul meu. Poate că și noi ar trebui să ne prețuim mult mai mult eroii pe care-i avem și istoria națională.” Oana Merdariu a fost și primul român care a ajuns pe culmile Anzilor. Vorbind despre această experiență, a precizat: ”Lucrând la filmul Riendas de libertad, am fost martora unei lecții de sincer și puternic patriotism, acolo, pe culmile Anzilor, la 4800 de metri. Imaginile pe care le prezintă filmul și fotografiile sunt mai mult decât pot spune eu în câteva cuvinte. Am fluturat și eu  drapelul românesc, alături de cel al Argentinei și al statului Chile și mi s-a spus că sunt primul român care a ajuns în acel loc. Accesul în zonă se face numai cu aprobare specială și numai cu însoțitori din armată.”

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close