Editorial

Pierdut pensie. O declar nulă. Grație corupției

FOTO - Aurelian GramaÎn loc de buna dimineața primim zilnic de la onor canalele de știri în casa fiecăruia care le permite să intre vedetele anilor: mascații și poliția, procurorii robespierre ai fratelui cel mare dna sau diicot, asta ca să scăpăm de crime și accidente. Așa se construiește România celor fără de păcat. Cu personaje alese funcție de spectrele puterii. Așa și cu culorile partidelor. Cert e că spectacolul continuă și cu bune rezultate pentru încasatoarea de bilete și mai ales pentru premianții lăudați pentru peliculele de celuloid produse. Și pentru rărirea actorilor răi trimiși în lumea reală cu foarte mulți răi adevărați. Și pentru mulți ani. O realizare fără de tăgadă. Cu merite certe pentru regizori, scenografi, scenariști și mai ales producători. Știrea de mai ieri că directorul general al Băncii Transilvania, unul dintre fondatori,  Horea Ciorcilă, a fost achitat definitiv, a trecut așa la diverse, din păcate… Sunt, ce-i drept, o parte din corupții trimiși în judecată și condamnați.

Un procentaj mic, anul trecut, 5 milioane de euro a recuperat DNA după sechestru. Și mai puțini – deși și aici sunt exemple de răsunet național – sunt capii dezastrului național. Maximum plătesc sumele hotărâte de instanțe și la revenire de dincolo de gratii au un trai de adevărați baroni ai României. Vor fi speriați și mai mult cu confiscarea extinsă a averilor. Istoria și experiențele altor state ne lasă la fel de pesimiști că mare parte din devalizările acestui popor vor fi vreodată recuperate. Și totuși e o soluție. Și este ideea prietenului meu Ioan Anghel. Există o foarte mare șansă să stârpim cum le place politicienilor să spunem flagelul corupției dacă anulăm prin lege – sigur vor fi o serie de comentarii in acest sens – codul muncii, curtea constituțională, drepturile omului, asigurarea unui trai la bătrânețe, diverse ong-uri și cârtitori – da, dacă anulăm prin lege dreptul la pensie în urma unei condamnări la corupție. Important e să se vrea. Căi de exprimare democratică sunt. Dacă la tot felul de tertipuri și la șemecherie suntem în top, de ce să nu fim și la a găsi o reală soluție de asanare a mocirlei corupției dintr-o tară atât de bogată, cu oameni atât de săraci?! Marii rechini vor fi întotdeauna tentați de putere – bani și fascinați de bogăția altfel greu de obținut, decât prin corupție. Ei nu pot fi afectați de o astfel de lege. Oricum ei și nepoții nepoților lor pot trăi sute de ani regește… Și totuși, ei cu oameni lucrează.

E drept iarăși că și marii directori de regii și agenții naționale au fost condamnați împreună cu miniștri, deputați  etc. Nici la ei nu mă refer. Ci la românul obișnuit. La oricum s-o fi numit cel de la ghișeu, polițist, finanțist, inspector, până la brancardier, soră, medic, profesor, politruc mărunt, om cu ștampila în primărie ori CJ, ori minister, direcție, instituție de stat din ultima comună a patriei. Aici e corupția generalizată. Aici se învață resorturile. Aici, de la ”Cățeluș cu părul creț/Fură rața din coteț”, spusă cu suavitatea copiilor de grădiniță și răsplătită cu ropote de aplauze de părinți. Până la ce vi s-a întâmplat dvs. care citiți aceste rânduri mai zilele trecute… Dacă românul simplu pricepe și vede că toți cei ca și el, simpli și ei, dar corupții mărunți și condamnați definitiv își pierd pensia, sigur nu mai pune mâna, nu mai semnează cum îi dictează șeful, fie oricine acel șef, nu mai își riscă bruma de pensioară de la sfârșitul carierei. El va fi cel care va opri din fașă toată aceasta birocrație repondentă doar la șpagă. E greu, dar nu imposibil să găsim soluția. Există o frică ancestrală de bătrânețe… dar cum ar fi dacă n-ar mai rămâne speranța că măcar bătrânețile n-or  să fie în sărăcie… Pierdut pensie. O declar nulă. Grație corupției.Ar fi un film util de predat încă din liceu…

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close