Editorial

Punem pariu că BC Laguna câștigă Campionatul Național de Babybaschet?

Zilele acestea, Târgu Mureșul este gazda Campionatului Național de Minibaschet, competiție organizată în acest an de Grupul SportLife, în parteneriat cu Federația Română de Baschet și Primăria Municipiului. Însă, în loc ca această competiție să devină un prilej de bucurie pentru miile de copii angrenați, ea a devenit un cuib de intrigi, alimentate din plin de orgoliile părinților și antrenorilor câtorva dintre cluburile participante. 

Așa cum îi stă bine unei competiții de o asemenea anvergură, CN a început cu categoria cea mai mică de vârstă, babybaschet (copii născuți în 2003 sau mai tineri). Marșul Micului Baschetbalist, care a reunit câteva sute de mici sportivi în centrul orașului, anunța că încleștările din următoarele șase zile vor fi un adevărat prilej de bucurie. 

Și așa a și fost, cu excepția organizării, una defectuoasă din  mai multe puncte de vedere. Deși taxa de arbitraj a fost de 150 de lei pe echipă, iar la această categorie de vârstă s-au înscris peste 70 de echipe la masculin și aproximativ 20 la feminin, așadar peste 3.000 de euro, nu s-au găsit suficienți oficiali, astfel că în unele cazuri arbitrul din teren era nevoit să alerge cu hârtia de joc în mână, să completeze foaia oficială de joc! 

Lipsa de experiență a organizatorilor (totuși, să nu existe niciun club printre organizatori, care să aibă experiența unei competiții?!?) a făcut ca bulibășeala programării meciurilor să se instaleze încă în după-amiaza primei zile de concurs. Antrenorii au aflat orele de joc, terenurile și adversarii după ora 10 seara, în general programul echipelor fiind adeseori perturbat. 

Transportul â€asigurat de organizatori în mod gratuit†a însemnat, de fapt, utilizarea, gratuită e drept, a transportului în comun, însă acest lucru a făcut ca unele dintre echipe să parcurgă un traseu de zece minute între hotel și terenuri în cel puțin 45 de minute, iar ploaia sau căldura au făcut din aceste drumuri un infern.

Nici sistemul de joc nu a fost limpede, deși inițial s-a pornit la drum cu sistem de grupe, după încheierea primei faze competiționale s-a spus pas și, practic, timp de două zile s-a jucat doar ca să se știe care sunt ocupantele locurilor 65-72. S-a trecut la sistem eliminatoriu, nicio echipă neștiind clar încă de la început în ce sistem se joacă. 

Însă, dintre toate neajunsurile acestei competiții, de departe se distinge cea făcută de organizatori pentru favorizarea clubului bucureștean BC Laguna. 

Încă de la ședința tehnică a competiției s-a stabilit regulamentul de joc, una dintre obligațiile antrenorilor fiind aceea de a folosi toți jucătorii înscriși pe foaia de joc în primele două sferturi ale fiecărui meci, sub sancțiunea pierderii meciului cu forfait (0-20).

Miercuri, în a treia zi de competiție, BC Laguna a disputat un meci în compania celor de la ACS Mureșul Luduș, iar în sfertul al doilea nu a efectuat schimbarea necesară. La pauză, antrenorul ludușenilor a reclamat acest fapt la masa oficială, iar arbitrul de centru, împreună cu oficialul de la masă au confirmat eroarea, cerând, totodată, echipelor să joace totuși partida până la încheierea ei, urmând ca BC Laguna să piardă prin forfait. 

Acest lucru a fost confirmat de chiar Comisia de Competiții, reunită imediat după încheierea meciurilor. Turneul a mers mai departe, BC Laguna – echipă de altfel candidată certă la titlu – urmând să evolueze pentru locurile 33-64. Sau jucat în continuare meciuri, Mureșul Luduș a pierdut în runda următoare în fața celor de la CSȘ Gaz Metan Mediaș, medieșenii reușind după mulți ani să pătrundă în primele 16 echipe ale competiției.

Însă, în seara zilei de miercuri, a apărut brusc un oficial al Federației Române de Baschet, în persoana fostei mari glorii a baschetului feminin românesc, Svetlana Simion (Drăgușin), responsabilul federal pentru Campionatul Național de Minibaschet. 

La fel de brusc, Comisia de Competiții s-a reunit din nou și, de această dată, a luat o decizie istorică: să se rejoace meciul BC Laguna – Mureșul Luduș! Absurdul absolut și penibilul maxim au fost atinse, astfel, întrucât niciodată în istoria baschetului românesc nu s-a mai pomenit o asemenea grozăvie – să se rejoace un meci! Cu atât mai mult cu cât situația era clară – ori a greșit antrenorul Laguna, și atunci decizia firească era forfait, ori nu a greșit, și atunci trebuia omologat rezultatul jocului. 

Penibilul a atins cotele sale maxime în momentul în care s-a decis rejucarea și a celorlalte partide generate de întâlnirea BC Laguna – Mureșul Luduș. Astfel, bucuria găzarilor de a intra în primele 16 echipe a fost aruncată la coșul de gunoi. 

Mizeria organizatorilor a continuat, jocurile de a doua zi au fost amânate până la ora 14 (deși la ședința tehnică s-a stabilit că meciurile se vor disputa între orele 8-12 și 16-20), în așa fel încât Laguna să aibă timp să își joace cele două meciuri restante, unul după altul, urmând ca, fără pauză, să mai joace un joc!!!!

Coloana vertebrală a ludușenilor și medieșenilor nu a cedat, cele două echipe refuzând să participe la această grozăvie și neacceptând să intre pe teren în cele două partide-făcături.

Așadar, Laguna s-a calificat în primele opt echipe. Punem pariu că va lua titlul și, la fel, punem pariu că nu le va folosi la nimic. Nici antrenorilor, pentru că respectul celorlalți tehnicieni din competiție nu se câștigă cu hoție, și nici copiilor, pentru că își vor atârna la gât medalii de tinichea. Le va folosi, însă, părinților bucureștenilor, care se vor lăuda la â€chermeze†cu vitejia odraslelor. 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close