Sport

Revelaţia Ligii I de fotbal, ASA oferă şi alte surprize

ciobotariu

Turul Ligii I de fotbal s-a încheiat cu un loc mai mult decât surprinzător pentru nou promovata ASA Târgu-Mureş. „Roş-albaştrii” au terminat pe locul 5, cu 30 de puncte, la egalitate cu fosta componentă a grupelor Europa League, Astra Giurgiu, în spatele principalelor anunţate candidate la titlu, Steaua, CFR Cluj şi Petrolul Ploieşti. Antrenorul Adrian Falub, cel care a reuşit ambele promovări cu mureşenii a fost demis după etapa a IX-a, în urma unui eşec în care s-a considerat că echipa nu a a arătat nimic, meciul de la Craiova, pierdut cu 1-0 dintr-un penalty. Dacă într-adevăr ASA nu şi-a creat ocazii în acel meci, antrenorul care l-a înlocuit pe Falub, Cristian Pustai a adus plusul apreciat de toată lumea. Falub a lăsat echipa pe locul 6, cu 15 puncte după nouă etape, iar Pustai a urcat-o un loc, obţinând tot 15 puncte în cele opt runde rămase. La încheierea turului însă, şi acesta a fost îndepărtat. Ambele înlocuiri sunt la fel de neînţeles.

Fuga după ciolan

pustaiLansat în urmă cu doi ani şi jumătate, proiectul de relansare a fotbalului mureşean „pe termen lung” îl avea pe Daniel Stanciu în funcţia de director general şi Edi Iordănescu antrenor. Antrenorii s-au mai schimbat, Stanciu a rămas, deşi apărea mai mult ca „specialist” în emisiunile sportive de la Digisport care disecau campionatele occidentale. După plecarea lui Falub, Cristi Pustai a fost adus oarecum peste capul acestuia. Să fie mai aproape de postul care a pierdut drepturile de a transmite partidele din campionatul intern, Stanciu a fost „ademenit” de „haita câinilor roşii”, a ajuns la o înţelegere cu Dinamo, care se află în insolvenţă. Probabil se întrevede un „ciolan mai gras”, dar a ştiut să se impună în ceea ce priveşte antrenorul, cerându-l fără negociere pe Mihai Teja. Stanciu nu a dorit să dea oarecum socoteală celor care au avut încredere în el şi a lăsat echipa alături de care nu a părut niciodată că pune şi suflet. A confirmat astfel toate acuzele care i s-au adus după plecarea de la diversele cluburi la care a activat. Deocamdată soluţiile pentru acest post nu sunt cunoscute. În „interimat” se află managerul Academiei Centrului de Excelenţă, Cristian Valer Cherteş.

Referitor la această despărţire, principalul susţinător al echipei, viceprimarul Claudiu Maior a ţinut să-i mulţumescă lui Daniel Stanciu pentru ce a făcut la Târgu-Mureş. „Cu Daniel Stanciu ne-am despărţit în relaţii foarte bune. Este adevărat, este greu să refuzi o ofertă de la una dintre echipele cu nume şi un brand important, cum sunt Steaua sau Dinamo, să te desparţi de nostalgia de a activa la aceste echipe. Noi am demarat de asemenea un proiect de reînviere a brandului nostru şi trebuie să-i mulţumim lui Daniel pentru ceea ce a făcut aici, ne-a ajutat mult să creştem”, au fost cuvintele lui Claudiu Maior la despărţirea de fostul director general.

A doua demitere a revelaţiei turului, ecuaţie nerezolvată

StanciuŞocul de la ASA a fost amplificat de demiterea lui Pustai. Acest lucru chiar a fost de neînţeles. „Matematicianul” urmează să se prezinte vineri, 19 decembrie, pentru a încheia conturile cu ASA. Decizia a fost deja luată, dar nici tehnicianul nu îşi poate explica exact motivele. „Nu ştiu exact cauza, dar aşa se pare că se petrece la noi, avem efect şi fără cauze. Decizia a fost deja luată, doar procedura lasă de dorit. Poate mi se va spune şi de ce, dar nu mai are mare importanţă”, au fost primele cuvinte ale tehnicianului care a cedat un singur joc în cele opt etape disputate, a învins CFR Cluj şi Steaua, cu 7 puncte la primele patru clasate, 14 cu echipele aflate peste locurile retrogradabile.

Noua ASA a reuşit să adune în jurul ei suporterii care visau la o nouă „echipă de aur”. După evoluţii şi rezultate, aceste lucruri păreau realizabile. „Niciodată nu mi-am propus ca obiectiv salvarea de la retrogradare. Acesta nici nu poate fi numit obiectiv doar în cazul echipelor care înaintea returului se află într-o situaţie foarte delicată. Noi avem o poziţie din care cu greu se poate vorbi despre pericolul retrogradării, lucru care practic se poate realiza în 4 sau 5 meciuri. Am obţinut puncte cu primele clasate, dar nu se ştie ce se doreşte. Oricum, în ceea ce mă priveşte, aveam o clauză de reziliere care este sub nivelul eventualelor prime pentru obictiv. Acestea pentru mine erau eşalonate pentru ocuparea locurilor 1-5, 6-9, sau 10-12, nu mai jos”, a specificat Cristi Pustai.

Dacă toată lumea era mulţumită pentru parcursul în campionat, „gurile rele” spun că acestuia i-a fost reproşată ratarea calificării în „semifinalele” Cupei României. Cu mai multă şansă, ASA putea realiza acest lucru. A dominat partida cu Petrolul, dar a primit gol la singura ocazie notabilă a prahovenilor, în minutul 88. Până la primăvară rămân multe ecuaţii de rezolvat, iar „matemacianului i s-a anulat licenţa”.

La anul şi la mulţi ani performanţe, ASA?

Înlocuitorul lui Pustai ar urma să fie Liviu Ciobotariu. Discuţii se poartă şi cu alţi tehnicieni, dar cele purtate cu fostul „câine roşu” sunt cele mai avansate. Liviu Ciobotariu are 43 de ani, a antrenat în liga secundă mai multe formaţii. În Liga I a pregătit Pandurii Târgu Jiu în sezonul 2009-2010, a mai trecut pe la fosta sa echipă, Dinamo, apoi s-a mutat în Moldova, la CSMS Iaşi, FC Vaslui şi a refuzat oferta de la începutul toameni cu Oţelul Galaţi.Ciobotariu a fost o dată ca antrenor în calitate de adversar la Târgu-Mureş, în prima etapă a returului ediţiei 2011-2012, cu Dinamo. Echipa sa era lidera campionatului şi a învins cu 1-0, prin golul lui Marius Niculae, înscris din penaltay la începutulu reprizei secunde. La mureşeni tehnician era italianul Maurizio Trombetta, care a şi părăsit banca, dar nici Ciobotariu n-a mai rămas mult timp în fruntea „haitei”. Fără continuitate şi rezultate, fostul fundaş central al lui Dinamo care strâns între 1997 şi 2001 32 de prezenţe sub „tricolor”, înscriind 3 goluri va avea o misiune grea la Târgu-Mureş, unde lotul cuprinde mulţi jucători cu trofee la activ şi personalitate. Felul în care acesta va şti să gestioneze, să ţină unit „vestiarul”, dar mai ales să continue parcursul foarte bun al echipei din tur va conta foarte mult în relaţia echipei cu un public însetat şi dornic de fotbal de bună calitate.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close