Editorial

România reală de la ghișeu

Adevărul este că nu mă mai pot sătura de È›ara în care trăim. ȘtiÈ›i vorba aia: â€doamne ce frumoasa È›ară avem…păcat că-i locuităâ€. Cam asta mi-a venit È™i mie săptămâna trecută când m-am dus să plătesc ca tot omul celebra taxa de poluare. Care bineînÈ›eles era mai mare decât valoarea maÈ™inii. Doar fără ea nu pot să-mi înmatriculez maÈ™ina, deci tre’ să  stau cu ea pe dreapta cu roÈ›ile în sus.
Taxa, deÈ™i ilegală din punctul de vedere al CurÈ›ii Europene de JustiÈ›ie, la noi în È›ară se plăteÈ™te de numai. Cum mi-am dat seama?  Păi când m-am dus să o plătesc, cei de la FinanÈ›e nu au vrut să-mi ia banii pe loc. Cică trebuia să revin peste două zile lucrătoare, atâtea solicitări de plată aveau în zilele alea. Asta după tonele de acte pe care a trebuit să le completez, a timbrelor cumpărate, a altor taxe plătite.
Problema a fost că eu nu mai puteam aÈ™tepta cele două zile lucrătoare. Că îmi expirau numere roÈ™ii È™i nu mai puteam circula. AÈ™a că am făcut un lucru care cred că numai în România se poate întâmpla. Am apelat la un prieten (pilă) care să intervină pe lângă cineva de la finanÈ›e să-mi poată da respectiva decizie de plată (de fapt o hârtie unde era calculat cuantumul taxei ce trebuia să o plătesc). Cu alte cuvinte am avut nevoie de pile ca să-mi plătesc o taxă ilegală. Fantastic nu?
Ziua nu s-a terminat aici. De la FinanÈ›e am ajuns È™i la Înmatriculări. Cu un alt set de hârtii, cu copii xerox È™i originale, cu chitanÈ›e ale altor taxe plătite etc etc. Aici stau la coadă o oră, ajung în final la ghiÈ™eul cu pricina, dau funcÈ›ionarului actele pentru înmatriculare. Aproape de final surpriză…cică unul dintre documente expirase între timp. Și nu se putea fără el. AÈ™a că ciuciu înmatriculare. Pleacă contribuabilule înapoi la RAR să-È›i dea un document pentru care ai plătit deja aproape 100 de euro. Noroc că nervii mei au cedat È™i am ajuns la superiorul instituÈ›iei care È™i-a dat seama că respectivul act nu era expirat defapt È™i am putut să-mi înmatriculez È™i eu maÈ™ina.
Ce am învăÈ›at în ziua cu pricina? Că suntem cu adevărat în rahat până în gât! Cum dracu să ne meargă bine ca È›ară dacă sistemul în sine nu funcÈ›ionează defel. Când domnii politicieni de la putere care de 7 ani tot reformează acest stat vor înÈ›elege că dacă nu vor reduce această birocraÈ›ie sufocantă pentru noi toÈ›i, nimic nu se va schimba iar lucrurile vom merge în mai rău? Cum de în Germania am radiat aceeaÈ™i maÈ™ină cu un singur act în 2 minute, în timp ce la noi ai nevoie de zeci de pagini de hârÈ›ogărie È™i ore sau zile de stat la coadă. Acolo dacă vrei să plăteÈ™ti ceva cu siguranÈ›ă îÈ›i vor lua banii pe loc. Poate îÈ›i vor spune chiar È™i mulÈ›umesc.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close