Sâncrai, dezvoltare la o aruncătură de băţ de Târgu Mureş
Aflată în coasta municipiului Târgu Mureş, comuna Sâncraiu de Mureş a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare rapidă numărând în prezent aproximativ 8.000 de locuitori. O radiografie a evoluţiei comunei ne-a fost făcută de către primarul Sâncraiului, Remus Sângeorzan.
Reporter : De cât timp conduceţi destinele comunei Sâncraiu de Mureş ?
Remus Sângeorzan: Să tot fie vreo 21 de ani. A fost o periaodă mai ascendentă, atât din punct de vedere financiar dar au fost şi perioade când am stat destul de prost. De când a început criza nu putem spune că stăm extraordinar de bine din punct de vedere financiar Am încercat să realizăm cam 60 % din ce era pe raza comunei din fonduri proprii. Am accesat şi fonduri guvernamentale, am făcut proiecte şi prin Banca Mondială, practic am pornit aproape de la zero. Am extins alimentările cu apă, în prezent ajungând la 37 de km, avem vreo 36 de km de reţea de canalizare făcută până la ora actuală pe raza comunei. Am construit o casă de cultură, sală de sport, terenuri de sport, şcolile sunt bine dotate, reparaţii capitale cu extindere. Anul acesta vom face o extindere la grădiniţa, vom finaliza lucrările de asfaltare începute, în funcţie de banii prevăzuţi în buget.
Rep.: În cei peste 20 de ani cu a fost colaborarea cu Consiliul Local ?
R. S.: Pot spune că am colaborat bine, chiar foarte bine cu Consiliul Local. Ne-am înţeles bine deoarece încă de la început scopul nostru a fost să lucrăm în comun pentru interesul comunităţii. Şi ei fiind aleşi de către locuitorii comunei, scopul lor era să rezolvăm problemele locuitorilor comunei. Sigur că am mai rămas cu probleme nerezolvate, prima dată am făcut infrastructura, apa, canalul, schimbările de reţele de gaz, şi acum avem depuse nişte proiecte pentru asfaltarea tuturor reţelelor de străzi de pe raza comunei.
Rep.: Raportat la acest an, care au fost principalele proiecte, continuate sau începute la nivelul comunei ?
R. S.: Avem finalizarea extinderii grădiniţei din Sâncrai, care reprezintă o necesitate la nivelul comunei. Am mai rămas cu străzi laterale unde nu sunt făcute pavajele care dorim să le rezolvăm. Am finalizat o parte din reţeaua de canalizare rămasă neterminată. În perspectivă vrem să mai finalizăm nişte asfaltări de străzi.
Rep.: La cât se ridică investiţiile finalizate ?
R. S.: Proiectul mare pe care l-am depus pe Ordonanţa 28 e în valoare de peste 2 milioane de euro. Anul acesta am făcut lucrări până în 100.000 de euro, atât ne-am permis din bugetul local, pentru că aveam nevoie şi de nişte dotări, plus că, cheltuielile pe raza comunei sunt destul de mari, pentru întreţinerea şcolilor şi iluminatul public. În acest context am demarat un program de modernizarea întregului sistem de iluminat public al comunei. Am organizat şi licitaţia, urmează semnarea contractului şi să punem la punct complet sistemul de iluminat public.
Rep.: Conduceţi o comună destul de mare. Cum e să o administraţi la modul eficient ?
R. S.: Întâmpinăm probleme şi greutăţi, am pornit cu o comună de 4.600 de locuitori şi am ajuns la un număr de aproape 8.000 de locuitori şi vă daţi seama cât s-a extins comuna în ce priveşte partea de construire. S-au făcut cartiere, străzi noi, şi toată lumea care intră în Sâncrai are pretenţia ca după un an să aibă apă, canal şi asfalt în faţa porţii, dar aşa ceva e imposibil. Şi acum, am făcut nişte extinderi de reţele de apă, avem anumite probleme la alimentarea cu apă la nivel de comună pentru că reţeaua iniţială a fost pornită pentru un anumit debit de apă, lucrare făcută prin Compania Naţională de Investiţii. S-a stabilit în 1997-1998 un necesar şi nu ne-am aştepat într-un timp atât de scurt la un număr aşa de mare de consumatori
Rep. Ce proiecte v-aţi propus în mandatele dumneavoastră şi nu aţi reuşţit să realizaţi ?
R. S.: Unul din proiectele mari pe care nu am reuşit să le reuşit ar fi partea de asfaltare a tuturor străzilor din comună şi refacerea a tot ce înseamnă rigole stradale, inclusiv pe partea de drum judeţean, Acest lucru este o necesitate, şanţurile trebuiesc dalate, făcute aşa cum ar trebui să arate o comună modernă. În perspectivă vrem să finalizăm nişte blocuri ANL , în acest sens avem proiectele depuse, avem zonele pregătite, proiecte depuse pentru trei blocuri ANL.
Rep.. Cât a contat în aceşti 20 de ani faptiul că a existat o continuitate la conducerea primăriei Sâncraiu de Mureş ?
R. S.: Beneficiul acestei continuităţi a fost det de faptul că problemele le puteai lega uşor la fiecare început de mandate. Aveai proiectele şi ştiai să mergi mai departe pe cele care le-ai început şi astfel să le poţi continua şi realiza. În primul rând cunoşteai toate necesităţile şi priorităţile zonei.
Rep.: Care au fost priorităţile în ce priveşte dezvoltarea comunei ?
R. S.: Întotdeauna am încercat să rezolvăm întâi priorităţile, un capitol important fiind unităţile de învăţământ de pe raza comunei. Fiind foarte aproape de Târgu Mureş, şi pretenţiile în şcoli sunt destul de mari, şi doar aşa poţi să ţii copii aici. Există riscul ca copii să plece la şcoală la Târgu Mureş dacă nu ai şcoli dotate, la fel şi grădiniţele. Am depus în acest sens un proiect pentru o grădiniţă nouă, modernă, unde să putem face şi o creşă.
Rep.: Cât alocaţi din buget învăţământului ?
R. S.: Pot spune procentual că alocăm undeva în jur de 35 – 40 %, totdeauna am ţinut cont de acest aspect. Am făcut încălzirea centrală în toate şcolile, le-am dotat cu tot necesarul. Se poate vedea acest lucru şi cred că putem concura cu multe şcoli din municipiul Târgu Mureş.
Rep.: În perspectivă ce v-aţi dori cel mai mult să realizaţi pentru comuna Sâncraiu de Mureş ?
R. S.: Cel mai tare mi-aş dori să prind proiectul cu asfaltările şi să pot realiza alimentarea cu apă la nivelul comunei. Aşteptăm magistrala care va lega partea de câmpie. Nu ştiu ce se va întâmpla cu această investiţie care se tot licitează de vreo doi, trei ani şi nu ştiu exact ce şi cum va fi. Atunci am putea să rezolvăm alimentarea cu apă. În situaţia în care se tot amână atunci trebuie să facem investiţii propri, să facem nişte bazine de captare şi să rezolvăm apa la nivelul comunei.