Editorial

Un an decisiv pentru România

Al fiecare 4 ani în mintea si sufletul fiecaruia dintre noi se înfiripa un sâmbure de speranta. Ca un fulger, gândul ca poate va fi mai bine, ne trece razant prin creierul obosit dupa un an greu de munca. În acel moment ratiunea, bat-o vina, apare din umbra si ne calmeaza încetisor. Nimic nu se va schimba în bine…poate doar în rau.
Anul 2012 va fi unul esential pentru tara noastra. Putem lua o optiune serioasa în ceea ce priveste apropierea de zona occidentala, mai ales ca exista scadere economica acolo. si cu siguranta va mai fi. Spun ca este un an important din doua puncte de vedere. În primul rând actuala guvernare are sansa de a îndrepta relele facute în ultimul timp, printr-o politica echilibrata a cheltuirii banului public dinainte de alegeri. Daca va opta pentru populism si risipa bugetara, doar pentru a obtine voturile necesare ramânerii la ciolan, vom rata sansa unui progres real în rândul tarilor Uniunii Europeane. Daca nu va oferi pomana electorala, daca va da drumul economiei greu încercate de criza, daca va diminua în mod real birocratia, vom depasi poate tari importante pâna acum ale Uniunii. Un alt aspect esential tarii noastre se aplica absorbtiei fondurilor europene. Daca tari precum Spania, Italia sau Portugalia au acum o situatie economica extrem de dificila desi au beneficiat din plin de ajutoarele europene, ma întreb ce sanse avem noi sa-i ajungem din urma daca nu ingurgitam macar banii pe care-i varsam în fiecare an la bugetul UE?
Vorbind pe plan local, si în judetul nostru anul pare a fi unul interesant. Alegerile locale si parlamentare, redesenarea regiunilor si judetelor, vor fi principalele teme de dezbatere publica ale muresenilor. La Consiliul Judetean si Primaria Târgu Mures batalia se va da ca deobicei între partea maghiara si partea româna. Cine va câstiga ramâne de vazut, mai ales ca în acest moment exista mai multe tabere în interiorul fiecarei comunitati. Pentru un fotoliu de presedinte românesc se bat de pe acum liberalul Dobre si „independentul†sustinut de PDL Pascan. Un fost si actualul Prefect. În opinia mea, cei doi nu au nicio sansa în fata candidatului UDMR daca se vor lupta unul cu celalalt. Asa cum s-a întâmplat în trecut cu Dobre si Timar. Asa ca, pentru a avea un român la conducerea CJ, va trebui ca unul dintre ei sa paraseasca competitia. Problema este ca niciunul nu o va face de bunavoie. Asa ca ne asteptam la surprize…unele placute altele nu!
La primarie situatia sta cam la fel. Pâna acum s-au anuntat Florea de la PDL, Briscaru de la USL si Vass de la UDMR. Daca Briscaru va reusi o campanie buna si va lua aproximativ 10 la suta dintre voturile târgumuresenilor, Florea are mari sanse sa piarda alegerile. Sau mai bine zis…ungurilor li se ridica mingea la fileu. Oare nu va exista o întelegere între UDMR si USL pentru fotoliul de viceprimar? Ca asa am explica un interes si o investitie financiara din partea social-liberalilor. Asa ca si în municipiul resedinta de judet vom vedea miscari de trupe, negocieri, atacuri si câte si mai câte.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close