Editorial

Un recensământ de tristă amintire

Cred ca anul acesta vom avea cele mai îngrijoratoare rezultate ale recensămintelor ultimilor 100 de ani. Asta pentru ca niciodata pâna acum nu a existat atâta nesimtire vis-a-vis de acest popor din partea celor care îl conduc. Datele strânse la sfârsitul saptamânii trecute vor arata o realitate înfricosatoare: devenim pe cale de disparitie în propria noastra tara. Asta nu neaparat demografic. Putem vorbi mai ales din punct de vedere economic deoarece în acest domeniu o ducem cel mai rau. Vorbeam cu un patron de magazin alimentar dintr-o comuna mureseana. Îmi spunea ca oamenii au ajuns sa nu-si mai cumpere mâncare pentru copii din cauza problemelor financiare. si vin practic sa cerseasca niste produse de la comercianti. Plus ca vânzarile se apropie accelerat de zero. Cei mai multi dintre românii care traiesc în mediul rural se multumesc cu ce le ofera gradina sau grajdul propriu. Ne întoarcem astfel într-o epoca trecuta, cea a subzistentei la nivel macro.
Revenind la recensamânt, cred ca vom afla ca ne-am împutinat îngrijorator. si nu ma mira acest lucru. Tineri ca mine sau colegii mei, aflati cât de cât într-o zona bunicica a societatii, nu mai au curajul sa-si formeze o familie si sa aiba copii. Tot mai putini tineri se încumeta la o asemenea responsabilitate. Trebuie sa lucrezi într-un domeniu sigur, de exemplu cel militar, unde viata si veniturile sunt cât de cât sigure. În schimb, cei care fac copii cu duiumul nu au posibilitati de crestere sau educatie. si cum nici statul nu ia masuri, viitoarele generatii nu prea au sanse sa ne plateasca noua pensiile.
Aflam de la TV ca tot mai multi straini ne cumpara pamânturile agricole. Mii sau chiar sute de mii de hectare de teren arabil sunt acum în proprietatea sau arenda companiilor agricole din Europa occidentala. Respectivele proprietati au fost luate la preturi de nimic, de la oameni disperati care nu puteau sa-si asigure un trai decent.
La nivel industrial nu mai existam practic pe harta lumii. Tot ce nu s-a distrus s-a vândut unor speculanti care au facut afaceri imobiliare din fabricile tarii.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close