Interviu

Buchete de mireasă făcute de mâna unui bărbat

FOTO 2 - În ”exercițiul funcțiunii”Să uneşti cinci trandafiri amestecaţi cu câteva frunze de ferigă legate cu o panglică colorată pare a fi o îndeletinicire uşoară, dar meseria de florăreasă presupune foarte multă muncă, atenţie pentru detalii şi multă grijă şi pasiune pentru frumos. Mult mai interesant devine acest aspect atunci când cel care ne încântă sufletul cu florile aranjate în ghivece, coşuri sau buchete, este de fapt un bărbat. “Lumea ar fi dezolantă fără flori”, ne spune Oltean Lorand Vilhelm, singurul bărbat florar din Târgu Mureş. E vremea florilor. Dar, când n-a fost?!

Reporter: Ce te-a determinat să alegi meseria de florar?

Lorand Vilhelm: Totul a început în anul 2007 când, după un an de la absolvirea Liceului de Arte din Târgu Mureş, dorind să lucrez tot în domeniul artistic, am dat peste un anunţ în ziar, un anunţ de angajare pentru fete şi băieţi cu ochiul şi gustul artistic format şi cu dorinţa de a crea ceva frumos, un post de decorator florar într-un ambient plăcut la o renumită florărie din centrul oraşului. După un scurt interviu şi o mică demonstraţie a creativităţii decorative şi a priceperii în domeniu, am fost anunţat că eu sunt persoana căutată pentru postul vacant. Aici mi-au acordat încrederea, educaţia şi ajutorul necesar pentru a avansa şi a-mi dezvolta creativitatea în acest domeniu şi pentru a transforma un simplu post de florar într-o carieră de decorator florar. Iubesc natura vie, iar pasiunea mea este transpusă în muncă.

Reporter: Ţi s-a întâmplat să ai clienţi cu reţineri faţă de tine?

Lorand Vilhelm: Risipa de frumuseţe te îmbie să cumperi, motiv pentru care foarte mulţi oameni intră în florărie şi, da, cei mai mulţi dintre clienţi au reţineri faţă de mine, nu se pot împăca cu gândul că, nu o domnişoară drăguţă, ci un tânăr domn îi serveşte. Primul lor gând este că eu nu pot face faţă cerinţelor, nu îi pot face un aranjament drăguţ, deoarece băieţii nu au gusturi şi sunt mai stângaci. Nu există zi în care să nu mi se spună că li se întâmplă rar să întâlnească aşa ceva într-o florărie, dar de fiecare dată reuşesc să le încânt privirea şi sufletul cu un buchet frumos, cu totul special. Am ajuns să fiu contactat telefonic sau chiar pe Facebook, clienţii îmi spun pentru ce eveniment au nevoie de buchet şi restul lasă în grija mea, se bazează pe creativitatea mea şi le multumesc. Florile sunt o parte foarte importantă a oricărui eveniment. E plăcut, de exemplu, acel moment în care un client îmi dă comandă pentru realizarea unor decoraţiuni florale pentru nuntă, decoraţiuni care sunt imortalizate în fotografii şi în amintirile tuturor participanţilor evenimentului, ca să nu mai vorbim despre buchetul de mireasă care este unic în felul lui, traduce emoţii puternice şi trebuie să o reprezinte pe aceasta, e plăcut să vezi că acel client se întoarce în florărie cu zâmbetul pe buze şi îmi mulţumeşte lăudându-mi munca. Acestea sunt roadele muncii mele…

Reporter: Povesteşte-mi o amintire plăcută, prima la care te gândeşti.

FOTO 1 - Un florar modern, Oltean Lorand VilhelmLorand Vilhelm: În urmă cu câţiva ani, a intrat în florărie un domn, s-a uitat lung la mine văzând că sunt băiat şi cu o oareşcare lipsă de încredere şi doar cu jumătate de gură mi-a spus ce fel de buchet doreşte. În timp ce îi pregăteam buchetul, văzând cum aleg florile şi încep să le transform într-o operă de artă, a şi început să-şi sune soţia “dragă, nu o să-ţi vină să crezi, sunt într-o florarie, si un băiat mă serveşte, el imi pregăteşte buchetul, n-ai idee ce buchet frumos a ieşit…”. De atunci încoace, de câte ori intră în florărie aşa mă şi salută “bună, m-am întors la florarul meu preferat…”. Mai mult de atât ce-ţi poti dori ca rasplată pentru munca prestată?!

Reporter: Eşti mulţumit de ceea ce faci?

Lorand Vilhelm: În decursul acestor ani am pregătit mii de buchete si aranjamente florale, indiferent că erau din flori naturale, uscate sau artificiale, indiferent de eveniment sau sezon. Am participat la expoziţii florale si alte astfel de evenimente, dar astept acea zi în care voi lua parte şi la competiţii florale sau concursuri pe domeniu floral. Sunt mulţumit de domeniul ales, de locul în care lucrez şi îmi dezvolt creativitatea, sunt mulţumit de colectivul care mă sprijină şi mă ajută în fiecare clipă.

Amalia VASILESCU

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close