PoliticSport

Comemorare și protest la Tîrgu Mureș

Foto 4Miercuri seara au început și la Tîrgu Mureș protestele. Cei 300-1000 de participanți, depinde de cel moment al serii vorbim, au comemorat cei 33 de oameni decedați în urma incendiului din Clubul Colectiv din București, respectiv au protestat împotriva întregii clase politice, afișând pancarte trilingve pe care scria “Corupția ucide” sau scandând lozinci contra partidelor aflate la guvernare în ultimii 26 de ani.

Foto 2 250-300 de participanți s-au adunat miercuri seara, la Ceasul cu flori, pentru a comemora persoanele decedate în sau în urma incendiului din Clubul Colectiv și pentru a protesta împotriva sistemului politic românesc care a permis, corupt fiind, ca o asemenea tragedie să aibă loc. La început, atmosfera a fost una ciudată, curioasă, grupuri-grupulețe așteptând. La câteva minute după ora 19.00 a fost păstrat un moment de reculegere în memoria celor care au pierit în Clubul Colectiv care a luat foc. De acolo-încolo a fost liber la scandări. În Piața Trandafirilor, apoi în fața Prefecturii sau pe drumul spre cămine și înapoi în Piața Trandafirilor la ceas au răsunat slogane care răsună zilele astea în București și în orașele din România: “Uniți salvăm toată România!”, „Jos clasa politică!”, „Libertate te iubim ori învingem, ori murim”, “Pentru sânge de copii vrem corupții în pușcării”, “Noi nu suntem o nație de sclavi”, “PSD, PNL, aceeași mizerie”, “Toate partidele fură prin rotație”, “Senatori, deputați, în cluburi sunt invitați”, “Se vor uni românii toți și vor scăpa de hoți”, “Eroi în halate, hoți cu cravate”.

Foto 5De asemenea, oamenii au afișat lozinci pe care scria în limbile română, maghiară și engleză “Corupția ucide” sau, pe altele, doar în română, „Acuzații de corupție să demisioneze imediat” sau „Noi avem puterea”. Nu au lipsit și protestatarii care și-au manifestat dezacordul față de construcția de biserici raportat la numărul de școli sau spitale.

Printre manifestanți am zărit și membrii ai PNL, PSD sau ai Noii Drepte.

Protestul a fost unul pașnic, s-a întins pe durata a aproape trei ore și a fost supravegheat de jandarmi care au mai atenționat câte un manifestant să nu circule pe carosabil.

 Foto 1De ce se protestează?

La protest au fost prezenți oameni de toate vârstele, cu profesii diverse. Am văzut și mulți părinți însoțiți de copilași care au venit în stradă pentru urmașii lor.

Dar totuși de ce au ieșit târgumureșenii în stradă? Din motive diverse, încă o listă de doleanțe nefiind cristalizată la primul protest și, poate, că e firesc în condițiile în care încă domnește revolta față de cele întâmplate la București și solidaritatea cu familiile victimelor. Însă, așa cum ați putut citi din lozinci și scandări, sistemul politic este sancționat și la Tîrgu Mureș.

Bogdan Iosub, elev, ne-a spus că participă pentru că: “Vrem oameni cinstiți, vrem să vină intelectuali, din stradă, din popor, pe ei trebuie să îi alegem, nu pe hoții ăștia. Câte mai trebuie să se întâmple ca să ne trezim? Ne place țara noastră și nu vrem să o pierdem”.

Raul, de asemenea elev, crede că soluția la problemele din România e strada: “De ce trebuie să moară oameni în țara asta ca să se schimbe ceva? Trebuie să ieșim ca să susținem punctul nostru de vedere și să luptăm pentru ceea ce vrem”.

Domnul Șamșudean cu tâmplele ninse ne spune, printre rânduri, că a fost impresionat de cele întâmplate la București: “Am copil de vârsta dvs. și riscul e foarte mare. Sunt aici pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple, pentru că e mare păcat. Tatăl meu a făcut războiul, eu – Revoluția, fiica mea suferă pentru amândouă evenimente”.

Foto 3Printre participanți s-a numărat și liderul Asociației 21 Decembrie din Tîrgu Mureș, Hamar Alpár, care ne-a mărturisit că: “Am venit pentru a comemora victimele corupției din București și pentru amărăciunea aceasta pe care o avem de 26 de ani, suntem prostiți, eu zic că trebuie schimbată toată clasa politică. La București se vede că are rost mișcarea stradală și aici ar trebui să plece, unde avem problemele noastre la nivel local. Dacă suntem uniți, eu zic că se poate schimba. Dușmanul nostru este comun, știm foarte bine că și Tîrgu Mureșul este condus de șpagă, fiecare autorizație se dă cu șpagă, posturile cheie sunt ocupate cu șpagă, eu zic că trebuie schimbată totată clasa politică”.

Pentru nu a politiza protestul, nu consemnăm și declarațiile unor persoane politice aflate la manifestare.

Protestele au continuat și joi seara, când protestatarii și-au dat întâlnire în fața Palatului Administrativ.

La nivel național, președintele României, Klaus Iohannis a acceptat propunerea ca premier interimar până la desemnarea unui nou prim-ministru să fie Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației.

Premierul Victor Ponta și-a depus miercuri înainte de masă mandatul.Foto 4_4

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close