Uncategorized

Greutati zootehnice la ferma de vaci de la Mociar

Situatia fermierilor, in special a crescatorilor de vaci, nu este una prea roz, in procesul de aliniere la politicile Uniunii Europene, in aceasta perioada de acordare a subventiilor, soarta impartasita si de crescatorii de animale din judetul Mures.

8.000 de litri de lapte, productia zilnica

Situata pe soseaua Reghin – Beica, SC Mabis SRL este unul din principalii producatori de lapte din judetul Mures, obiectul principal de activitate fiind cresterea vacilor de lapte. Potrivit administratorului firmei, Ioan Capusan, firma functioneaza din anul 2004, exploatarea vacilor de lapte fiind primordiala in activitatea societatii. Firma detine doua ferme, una in zona Mociar, destinata in special pentru cresterea vacilor de lapte, precum si o ferma la Dumbravioara, axata pe cresterea tineretului bovin pentru reproductie pana la fatare. Efectivul de animale din cadrul societatii este de 1.100 de vaci, din care 500 vaci de lapte, restul fiind completat de vacile tinere. De asemenea, productia zilnica, raportata la numarul efectiv de animale este de 8.000 – 9.000 de litri de lapte pe zi, care ia drumul firmei Hochland din Sighisoara, cu care societatea are contract. Totodata, societatea mai detine un numar de 200 de oi, precum si 50 de capete de ovine, destinate exclusiv pentru productia de carne.

Pe langa activitatea de crestere a animalelor, societatea Mabis mai are si activitati in domeniul cultivarii terenurilor agricole, derulate pe o suprafata de 888 de hectare, din care 551 de hectare teren arabil, 59 de hectare fanate naturale, precum si 350 de hectare de pasuni. Una din atractiile fermei de la Mociar o reprezinta microherghelia de cai, care detine 60 de iepe, destinate atat pentru efectuarea lucrarilor agricole, dar mai ales pentru sport si parada in cadrul diverselor evenimente.

60 de angajati

asigura bunul mers al fermei

Buna desfasurare a activitatii din cadrul firmei se bazeaza in special pe factorul uman, firma are circa 60 de angajati, care au asigurate locuinte in zona fermei, precum si specialisti, atat din domeniul zootehnic, precum si cel al productiei de camp. La nivelul fermei s-au obtinut productii mari la lapte, precum si productii agricole superioare, un rol important in acest sens l-au avut Nagy Alexandru, specialist in agricultura, este ca acestea nu vin la timp, de exemplu subventiile pentru lapte le-am primit cu putina intarziere, dar pentru subventiile pe suprafata nici in ziua de azi nu am primit acesti bani pentru terenurile cultivate anul trecut. In ceea ce priveste viitorul productiei de lapte, acesta este pus in pericol, datorita in special pretului laptelui, fapt ce impiedica realizarea unui beneficiu cu preturile actuale, precum si datorita pretului mare al carburantilor, valoarea motorinei fiind de aproape 5 lei pe litru, aspecte care ingreuneaza desfasurarea unei bune activitati in agricultura. Eu, personal cred ca, daca intr-un an de zile se merge tot in aceasta directie voi ajunge in situatia de faliment sau eventual voi vinde ferma”, a declarat pentru Ziarul de Mures, Ioan Capusan, administratorul firmei.

O alta problema o reprezinta distrugerile facute de animalele salbatice, in special de porcii mistreti si ursi, care produc pagube insemnate productiei agricole, precum si distrugerea plantatiilor de catre romii din imprejurimi. “In acest sens au fost anuntate persoane le la ocolul silvic, dar nici un rezultat, stoparea acestor distrugeri care afecteaza 20 la suta din productia agricola fiind impetuos necesara pentru buna desfasurare a activitatii”, a conchis Ioan Capusan.

Alin ZAHARIE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close