Sanatate

Primul transplant de cord din anul acesta, la Târgu Mureș

DSC_0688

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu a adus încă o dovadă de continuitate și performanță într-un domeniu de excelență, medicina de transplant. Joi, 2 aprilie, profesorul a reușit cu succes prima operație de transplant de cord din anul acesta, de la un donator bărbat în vârstă de 47 ani, în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular cerebral. Prelevarea s-a făcut în centrul universitar Cluj Napoca, de către o echipă condusă de  dr. Cosmin Opriș, iar inima a fost transportată la Târgu Mureș cu elicopterul SMURD, în cursul dimineții. Receptorul este un pacient în vârstă de 58 ani din județul Neamț, cu diagnosticul de Cardiomiopatie Dilatativă, iar operația a durat în jur de 5 ore.

DSC_0689

Receptorul suferea de o afecțiune cronică a inimii, cardiomiopatie dilatativă, și era în evidența IBCvT de peste un an de zile, pe lista de așteptare fiind înscriși la ora actuală 100 de pacienți, dintre care aproximativ 30 cu indicație imediată, cu situație de risc, la limita resurselor biologice și medicamentoase, și o scădere dramatică a calității vieții. ”Numărul de transplanturi cardiace este tot mai redus pe fondul scăderii numărului de donatori, situație care nu se regăsește doar la noi în țară, ci în toată Europa și Statele Unite ale Americii, motiv pentru care se alege alternativa implantului de ”inimi artificale”, dispozitive care funcţionează ca o pompă şi reglează debitul cardiac. În Germania, spre exemplu, se pun 1200 de astfel de dispozitive pe an şi se fac 300 de transplanturi. Pacientul de astăzi avea implantat un defibrilator ce a preluat funcțiile organului, ca o punte către transplant, un dispozitiv care îl menținea în viață. Operația a decurs bine și sperăm într-o evoluție pozitivă a pacientului” a declarat dr. Horațiu Suciu.

DSC_0690

Grefa cardiacă este o operație grea, cu numeroase constrângeri, inima donatorului trebuie să mai bată în momentul prelevării sale, ceea ce presupune ca donatorul să fie în stare de moarte cerebrală. ”Evaluarea inimii are un protocol foarte bine pus la punct, este foarte importantă calitatea grefei, a performanței ei, excluderea transmiterii unor boli infecțioase de la donator la receptor. O astfel de intervenție chirurgicală este o activitate multi-disciplinară și bine coordonată la nivel național prin Agenția Națională de Transplant” a declarat dr. Sorin Pașcanu, medic anestezist la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din cadrul IBCvT din Târgu-Mureş. Medicina de transplant nu trebuie să găsească doar o metodă prin care se va rezolva transplantul în sine, dar trebuie să prevină și rejectele, să demonstreze compatibilități, să realizeze prognosticuri pentru fiecare pacient în parte. Primul criteriu de eligibilitate este legat de vârsta donatorului, dacă donatorul are peste 40 de ani nu este eligibil. Din totalul prelevărilor de organe, în jur de 10-20% poate fi prelevat și cordul, cu alte cuvinte, dacă se fac 100 de prelevări de ficat și rinichi, poate în 10-20 de cazuri se poate preleva și cordul.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close