Interviu

Lt. col. Daniel Manea: „În meseria de jandarm serveşti patria”

FOTO 1 - Lt. col. Daniel Manea de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mureş

Meseria de jandarm, o meserie riscantă, cu provocări zilnice, cu situaţii noi şi neprevăzute, este căutată şi îmbrăţişată tot mai mult de către tinerii care îşi doresc să poarte uniforma militară şi să servească patria şi cetăţenii. Lt. col. Daniel Manea, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mureş, ne vorbeşte într-un interviu despre meseria de jandarm, o meserie în care nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Acesta ne dezvăluie ce anume l-a determinat să aleagă jandarmeria, oferindu-le celor care s-au gândit să se îndrepte spre această profesie sfaturi preţioase.

Reporter: Ce v-a motivat să alegeţi această meserie?

Daniel Manea: După terminarea studiilor de la Galaţi, am fost un pic nevoit să vin în Ardeal, pentru că soţia muncea deja în Târgu-Mureş şi piaţa muncii fiind foarte restrânsă în 1995, când am ajuns eu, am încercat mai multe variante, una dintre ele fiind şi meseria de jandarm. Ni s-a oferit posibilitatea să fim încadraţi din viaţa civilă în viaţa militară şi am acceptat această provocare. Din anul 1999 activez ca ofiţer de jandarmi în cadrul unităţilor de jandarmi. Prima dată am fost încadrat ca şi comandant de pluton în cadrul Batalionului 75 Mobil din Târgu-Mureş, care s-a înfiinţat în urma evenimentelor produse la Costeşti. Am fost comandant de pluton aproximativ trei ani şi apoi mi s-a oferit posibilitatea de a ocupa funcţia de ofiţer de relaţii publice pe Comandamentul Județean de Jandarmi. Am reprezentat cu brio imaginea Jandarmeriei din 2001 și până în prezent şi cred că şi de acum încolo o voi reprezenta ca o inferfaţă cu populaţia, cu cetăţenii. Noi suntem în slujba cetăţenilor 24 de ore din 24 şi nu putem să facem rabat de la calitatea serviciilor pe care le oferim societăţii civile.

Reporter: Cum este meseria de jandarm?

Daniel Manea: Meseria de jandarm este frumoasă, dar este şi grea, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. În fiecare zi avem noi provocări, noi situaţii care apar şi din acest punct de vedere consider că această meserie nu este plictisitoare. În fiecare zi trebuie să dai dovadă de foarte multe abilităţi în a gestiona anumite probleme din Târgu-Mureş, din judeţ şi avem avem foarte mult de lucru, pentru că misiunile jandarmilor, în primul rând, sunt măsurile de asigurare a ordinii publice la manifestările cu public numeros. Ştim foarte bine că judeţul Mureş este întotdeauna marcat de foarte multe evenimente la care se adună foarte multă lume şi trebuie să fim atenţi ca aceste manifestări să se desfăşoare în condiţii optime, ceea ce îşi doreşte fiecare, să fie linişte, ordine publică şi siguranţa cetăţeanului. Eu cred că facem faţă cu brio acestor provocări, misiunile sunt foarte complexe. Apoi, avem asigurarea măsurilor de ordine publică în zona imediat apropiată a competiţiilor sportive de orice gen, că este fotbal, că este handbal, volei sau baschet. Suntem întotdeauna prezenţi la aceste manifestări şi intervenim când este nevoie. O altă latură a meseriei noastre este menţinerea ordinii publice. Poate că vedeţi zilnic pe stradă acele patrule mixte între poliţişti şi jandarmi. De câţiva ani de zile s-a pus acest concept de ordine publică în sistem integrat, pentru ca cetăţeanul care sesizează orice problemă, orice patrulă care este în apropierea zonei respective să fie prezentă. Nu contează că este patrulă numai de poliţie sau numai de jandarmi sau mixtă. Trebuie să fim acolo în cel mai scurt timp şi să rezolvăm problemele ridicate de cetăţeni. O altă misiune destul de importantă pe care o avem este paza şi protecţia instituţională. Avem foarte multe obiective în municipiu, în oraşe şi în tot judeţul, pentru că în mod normal această pază şi protecţie instituţională se face pe baza unor planuri care sunt destul de stricte şi trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Reporter: Cât de riscantă este meseria dumneavoastră?

Daniel Manea: Este o meserie riscantă, pentru că cei care se află permanent în stradă la misiunile de asigurare şi la pază şi protecţie sunt expuşi foarte multor pericole. Nu poţi să ştii ce te aşteaptă peste câteva ore sau ce gândeşte o persoană, ce intenţie are şi cum va reacţiona. Noi suntem destul de bine pregătiţi din punct de vedere fizic şi al procedeelor de autoapărare. La multe manifestări participăm la acţiuni demonstrative în care arătăm calităţile oamenilor şi ce pot să facă în situaţii limită. Cine practică această meserie cu plăcere, are satisfacţii foarte mari. Spre deosebire de celelalte meserii, aici trebuie să fii conectat 24 de ore din 24 pentru că o misiune poate apărea oricând şi trebuie să fii pregătit întotdeauna.

Reporter: Cât de deschişi sunt tinerii spre a îmbrăţişa meseria de jandarm?

Daniel Manea: În fiecare an avem campanii de recrutare a tinerilor din liceele din Târgu-Mureş  şi din judeţul Mureş. Noi avem o reţea de învăţământ a Ministerului Afacerilor şi Internelor foarte bine dezvoltată, avem Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” la Bucureşti, unde se pregătesc atât ofiţeri de poliţie, de jandarmi, cât şi de pompieri, dar şi arhivişti, dar avem şi două şcoli de subofiţeri, una la Fălticeni şi una la Drăgăşani, care pregătesc subofiţerii operativi, cei pe care îi vedeţi în stradă, la datorie. Au fost destul de multe înscrieri şi să vedem acum ce rezultate vor aduce aceşti oameni care s-au înscris şi au dorit să îmbrăţişeze această carieră. Noi le urăm succes, pentru că au nevoie. Probele sportive sunt destul de dure, testul psihologic de asemenea şi, bineînţeles, după ce ai trecut de aceste etape, de vizita medicală, probele sportive şi testul psihologic, abia atunci poţi să susţii examenul scris. Selecţia se face destul de riguros şi dur, pentru că şi meseria pe care o vor practica pentru tot restul vieţii, să spunem, va fi la fel de dură şi exigentă, pentru că este o viaţă militară, cu rigoriile ei. Sunt avantaje, dar şi dezavantaje. Avantajele sunt că ai o uniformă militară şi, în primul rând, serveşti patria şi cetăţenii, însă un dezavantaj este că trebuie să fii prezent la orice activitate pe care o desfăşori şi este destul de greu, dar facem faţă şi eu sper că cei vor urma această carieră în Jandarmeria mureşeană nu vor avea nimic de regretat, pentru că cu toate greutăţile este o meserie frumoasă şi antrenantă. Mulţi consideră că uniforma îţi dă un statut în societate şi aşa este. Din campaniile noastre, pot să spun că au fost mulţi tineri care şi-au dorit să practice această meserie.

A consemnat Teodora MÎNDRU

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close