Uncategorized

“Transilvania Card”, paşaportul spre bisericile medievale din Ardeal

2 Biserica fortificata BiertanÎnceputul lunii aprilie, mai exact pe 5 aprilie în duminca Paştelui catolic  a prilejuit deschiderea noului sezon turistic al bisericilor fortificate din Transilvania. Pentru acest an sunt aşteptaţi aproximativ 400.000 de vizitatori, care au la îndemână un inedit instrument turistic, respectiv Trasnsilvania Card, primul card de vacanţă din România. “În Transilvania sunt peste 150 de biserici fortificate şi biserici medievale săseşti. Majoritatealor se află în patrimoniul Bisericii Evanghelice din România. Pentru a le deschide turismului cultural, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice derulează din 2013 proiectul “Descoperă Sufletul Transilvaniei”, care centralizează, promovează şi dezvoltă acţiunile din diferitele biserici fortificate în judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Murel, Bistriţa-Năsăud şi Braşov”, afirmă pr. dr. Ştefan Cosoroabă , managerul  proiectului “Descoperă Sufletul Transilvaniei”

Statistica turiştilor din 2014

Potrivit managerului proiectului, în anul 2014 s-au aproximat un număr de 360.000 de vizitatori, care au vizitat bisericile fortificate. Lidera în clasamentul vizitorilor a rămas Biserica Neagră din Braşov, cu 180.000 de persoane. La mare distanţă urmează Prejmer, Biertan, Biserica din Deal din Sighişora şi Bistrita, fiecare cu până la 40.000 de vizitatori. “Bazându-ne pe statistica Bisericii Negre se poate defini profilul vizitatorilor. Astfel  75,32% din vizitatorii înregistraţi vin individual şi numai 38,97% provin din România. Cel mai mare grup lingvistic (în afara românilor) îl constituie cel germanofon (Germania, Austria, Elvetia), cu 17,10%, urmat de  ţările anglofone (Marea Britanie, SUA) cu 13,86%. 50,10% din vizitatori au aflat de bisericile fortificate de la cunoştinţe şi rude, nicidecum de la agenţii turistice sau din mass media. Ca segmente de vârstă, cei între 26 – 35 de ani reprezintă grupa de vârstă cea mai bine reprezentată (21,62%). Aceştia sunt interesaţi în special de istorie (71,6%) şi cultură (56,5%)”, afirmă managerul proiectului.

Ce a adus 2014

În sezonul 2014 în bisericile fortificate s-au  organizat peste 170 de evenimente culturale, comunitare şi religioase (dincolo de slujbele dumincale), unele din evenimente fiind compuse din mai multe elemente, precum  stagiuni de orgă sau săptămani culturale. O noutate a fost primul tur ciclist al bisericilor fortificate, Bike & Like, cu 250 de participanti în zona Sibiu.  Luna cea mai intensă a fost luna august 2014, în care cifrele de vizitatori s-au dublat faţă de luna iunie. Explicaţia ar fi că în această lună  au fost prezenţi şi multi dintre cei plecaţi din ţară, organizându-se întâlniri ale fiilor satului (Bazna, Cincsor, Veseud, Carta, Gârbova etc.). La personalităţile care susţin bisericile fortificate, s-a adăugat şi Leonard Orban, care în 2014 a fost numit ambasador al bisericilor fortificate. El are, împreună cu Cristian Ţopescu (numit în 2013) targetul de a promova bisericile fortificate în zone sociale diverse.

Ce aduce sezonul 2015

3 Stefan Cosoroaba manager proiectSezonul 2015,  care a debutat pe 5 aprilie va dura până pe 31 octombrie 2015. Vizitatorii pot intra în aproximativ 65 de biserici fortificate şi biserici medievale,  41 din ele fiind incluse în Transilvania Card 2015. “Un impuls se va resimţi şi prin redeschiderea Catedralei Evanghelice din Sibiu, asa că speram să depăşim cifra de 400.000 de vizitatori”, precizează managerul proiectului. Potrivit acestuia, în acest sezon  se vor promova până la 200 de evenimente, printr-un calendar cultural. În prim plan sunt stagiunile de muzică din Braşov, Ţara Bârsei, Sighişoara, Mediaş, Biertan, Sibiu şi Cisnădioara, dar şi serbăriale cetăţilor  Cisnădie, Biertan sau Sânpetru. De asemenea va avea loc o nouă  ediţie a săptămânii culturale din zona Rupea, iar  în circa 20 de cetăţi se vor redeschide expoziţiile pentru perioada de vară (Axente Sever, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Gârbova etc.)  “În siturile bisericilor fortificate, sau în imediata apropiere vizitatorii pot opta şi pentru cazare parohială (Sebeş, Gârbova, Cisnădioara, Mediaş, Cincsor, Cincu, Stejărilu, Vulcan). De asemenea vor avea loc seminarii şi acţiuni pentru tineret în cetăţile din Selistat şi Barcu, iar Bike & Like, ediţia II-a va avea loc în zona Mediaşului, în perioada 8 si 9 august”, afirmă dr. Ştefan Cosoroabă.

Ce este Transilvania Card

1 Cetatea Sighisoarei“Ca un pas înainte, de la simplul pasaport al bisericilor fortificate, cum a debutat în  2013 şi care permitea accesul în 26 de locaţii, în anul 2015  lansăm o formă evoluată sub denumirea de “Transilvania Card” (marcă înregistrată), care nu este doar o colecţie de bilete de intrare, ci un instrument de dezvoltare turistică integrată. Ca şi  comparaţie (pastrând proporţile de rigoare), Transilvania Card poate fi raportat laViena Card. Pe lângă 41 de biserici fortificate şi medievale (încluzând Biserica Neagră, Prejmer, Viscri, Biertan, Sighişoara, Mediaş, Sibiu, Cisnădie ,Cisnădioara, Sebeş, Cârţa), care acordă discount 100%, peste 60 de parteneri, hoteluri, firme de turism, asociaţii de ghizi, asociaţii de promovare etc. acordă discounturi pentru deţinătorii  Transilvania Card”, preciează .dr Ştefan Cosoroabă.

“Perseverenţa care te inspiră”

Costul unui card este de 50 lei şi poate fi achiziţionat în centrele cele mai vizitate: Sibiu, Medias, Sighisoara, Braşov si Râşnov, dar si la Bucuresti (Muzeul Ţăranului Român) sau chiar la München. De asemenea cardul  poate fi comandat si prin email. Toarte informaţiile despre “Transilvania Card” pot fi găsite pe pagina www.transilvania-card.ro în limbile română, germană şi engleză. “Figura de promovare din acest an este ultramaratonista Adriana Istrate, care se află în curs de a intra în Cartea Recordurilor. Ea are în comun cu bisericile fortificate dârzenia şi tenacitatea de sportiv. De aceea Transilvania Card şi Bisericile fortificate în general, sunt promovate în 2015 sub sloganul “Perseverenţa care te inspiră”, afirmă Ştefan Cosoroabă.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close