Eveniment

Omagiu adus eroilor la Zilele Chiherului

B OficialitatiFinalul de săptămână a adus un moment de bucurie locuitorilor comunei Chiheriu de Jos cu ocazia tradiţionalei sărbători a comunei, întinsă pe durata a două zile. Ziua de sâmbătă, 6 septembrie, a fost dedicată activităţilor sportive reunite în cadrul Cupei „Pop Alexandru”, la minifotbal, ziua de duminică, 7 septembrie, aducând mult aşteptatul program artistic pe scena amenajată pe terenul de fotbal dintre Chiheru de Jos şi Chiheru de Sus.

Aduceri aminte despre eroi

A ceremonial militar si religiosDupă oficierea Sfintei Liturghii de duminică, chihorenii alături de invitaţi s-au deplasat la cimitirul eroilor din Chiheru de Sus unde a fost oficiat un parastas de pomenire în cinstea eroilor căzuţi pe meleagurile Chiherului în cele două războaie mondiale. Cu acest prilej, a avea loc sfinţirea şi înălţarea pe catarg a Drapelului Tricolor, moment care va marca împlinirea a 70 de ani de la luptele purtate în zona Chiherului. “Cei mai în vârstă îşi aduc aminte acum 70 de ani când au trebuit să-şi părăsească casele, pământurile şi să se ascundă în vizuini, în locuri întunecate pentru a se feri de gloanţe. Dacă ţara noastră românească este amplasată teritorial în bătaia războaielor, toţi cei care au venit în Europa au trecut peste noi şi Chiheru se situează în acest context. Avem două cimitire, unul la Chiheru de Jos şi unul la Chiheru de Sus, numărul ostaşilor români căzuţi în Cel De-al Doilea Război Mondial a fost de peste 300 şi 1.200 de militari răniţi pe aceste meleaguri, de la Chiher până la Urisiu. Înainte de Oarba de Mureş au fost luptele de la Chiheru. Peste 6.200 de militari români au venit de pe Trotuş cu Divizia 103, iar aici, pe aliniamentul Nadăşa – Căcuci, luptele au durat peste două săptămâni. Aceste momente nu trebuie să le uităm, căci cine-şi uită istoria nu merită să trăiască. A fi naţionalist nu este un lucru rău, trebuie să ţii la poporul tău aşa cum ţii la părinţii tăi, la ţara ta”, a precizat Emanoil Hurdugaci, primarul comunei Chiheru de Jos.

Vasile Gliga, ataşat de chihoreni

Printre cei prezenţi s-au numărat şi publicistul Lazăr Lădariu şi deputatul Vasile Gliga, ultimul reamintindu-şi ataşamentul şi dragostea faţă de chihoreni. “Mă simt ca acasă aici la Chiheru. Sunt cetăţean de onoare al acestei comune şi de fiecare dată e o bucurie când revin pe aceste meleaguri. Mă simt acasă aici pentru că mă simt român, mă simt aici între cei mai mari români dintre români. Să ne bucurăm de acestă zi de sărbătoare, să ne aducem aminte de eroii noştri şi să fim mereu împreună”, a menţionat Vasile Gliga.

Premierea “cuplurilor de aur”

C cupluri de aurProgramul zilei a continuat pe terenul de fotbal dintre Chiheru de Jos şi Chiheru de Sus, care a găzdui momentele artistice şi standurile cu produsele agricole ale gospodinelor din Chiheru. Primii care au urcat pe scenă au fost tinerii solişti de muzică populară, protagoniştii unui inedit concurs al tinerelor talente, moment care a prefaţat premierea celor 11 “cupluri de aur”, cu ocazia celor 50 de ani de căsnicie. Programul artistic a continuat cu Grupul vocal din Urisiul de Sus, soliştii Laura Oltean, Mihaela Botoş, Dorin Pintea şi Ansamblul „Cununa Călimanilor” din Deda. Nu au lipsit din program solişti îndrăgiţi, oaspeţi de onoare fiind Valeria şi Traian Ilea, Maria Neag, Mihaela şi Ciprian Istrate, ultimul fiind şi prezentatorul evenimentului. În jurul orei 21.00, cei prezenţi au putut admira tradiţionalul foc de artificii.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close