Economic

Vinurile blazon ale Mureșului. Liliac & Villa Vinea

Foto 1 - Liliac, un vin care se impune treptat “Sideways” e un film grozav despre prietenie. Și vin. Despre doi bărbați nemulțumiți de viețile lor care au plecat într-o vacanță în podgoriile din California. În cautarea vinului, în căutarea femeilor, în căutarea propriilor persoane. Degustări nesfârșite de vinuri, degustări nesfârșite de prietenie.

E uimitor cum un pahar de vin transformă cvasi-necunoscuții în prieteni. Heiner Oberrauch și Alfred Michael Becker sunt doi prieteni. Nu unul cu celălalt, ci ambii cu vinul și cu dealurile blânde ale Transilvaniei. Primul, austriac cu pașaport italian, din Tirolul de Sud, cu afaceri pe mai multe continente, al doilea, austriac de lângă Viena, cu investiții de peste 60 de milioane de euro în România. Fără ca ei să se întâlnească vreodată, destinele celor doi se împletesc în Mureș, sub zodia lui Bachus, în numele unui vin care până acum n-a ieșit niciodată din anonimat.

Un vin local, cu calități, dar niciodată realizat și aruncat în piață la modul profesionist. Mai ales de când dezvoltarea industrială a Jidveiului – de Alba – a pus în umbră micile podgorii mureșene. A fost, iată, nevoie să vină Oberrauch și Becker, să reia drumul vinului trasat odinioară de strămoșii lor sași, pentru a pune poleială pe licorile profunde izvorâte din podgoriile Mica-Târnăveni și Lechința.

Villa Vinea, un brand mare la Mica

Foto 3 - Villa Vinea, locul unor vinuri de exceptieVilla Vinea este, la această oră, numele celui mai tânăr brand dintre vinurile românești. Ferma viticolă a lui Oberrauch se întinde pe 30 Ha, la 15 km est de Târnăveni, de-a lungul văii Târnavei Mici. Aici se cultivă șapte soiuri de struguri albi și, o premieră pentru aceasta zonă, câteva de struguri roșii. Vinurile sunt produse în ediții limitate de către premiatul oenolog italian Celestino Lucin. Unii spun că un vin bun poate fi așteptat abia în al patrulea sau al cincilea an de producție.

La Villa Vinea a fost altfel. Toate cele șase probe de vin alb care  au fost prezentate la International Wine Contest Bucharest 2012 (anul lansării Villa Vinea) au primit medalia de aur. În total, în 2012, podgoria lui Oberrauch a obținut șapte medalii de aur și patru de argint. Au venit medalii meritate și în 2013 și, recent, în 2014. Lumea a fost uimită, unde o fi secretul lui Oberrauch? Povestea acestuia e foarte simplă. Proprietar al companiei Salewa – care se ocupă de echipamente exclusiviste outdoor și de munte -, Oberrauch a descoperit Mureșul când a deschis o fabrică în această zonă. Pasionat de vinuri, proprietar al unei podgorii în Tirol, acasă la el, omul de afaceri a studiat o vreme potențialul viticol al Târnavelor. Apoi, de prin 2001, a început să cumpere teren. Pas cu pas, parcelă cu parcelă, a comasat 30 de hectare.

Bazele primei plantații au fost puse în 2006. Cu ajutorul fondurilor europene, în 2010, au fost plantate noi hectare de vie, an în care a început şi construcţia cramei, finalizată în 2012. Crama Villa Vinea (Castel Vinum) are azi o capacitate de aproximativ 5.000 de hectolitri. Pe cele 32 de hectare, Castel Vinum are plantate soiuri care au dat randament în condiţiile specifice zonei: Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Fetească Regală şi Fetească Albă. Alături de acestea, au mai fost aduse în plantaţie şi câteva soiuri inedite, dar care promit: Kerner şi Trebbiano.

Oberrauch a vrut însă să dea o șansă și soiurilor roşii, aşa că a plantat Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră şi Zweigelt. Care să fie, deci, secretul succesului atât de rapid al Villa Vinea? Cel mai probabil faptul că Oberrauch nu privește micuța podgorie ca pe o afacere, ci ca pe o pasiune. Neexistând presiune financiară, nevoia de a avea profituri mari și imediate, Villa Vinea este locul ideal pentru a scoate vinuri de excepție. Și tocmai această atmosferă relaxată, lipsită de grabă, a făcut vinuri minunate, degrabă recunoscute și premiate.

”A fost visul meu!”

Foto 2 - Strugurii vinului Liliac se pârguiesc pe dealurile BatosuluiDe ce ar alege proprietarul unui business de sute de milioane de euro răspândit în toate colţurile lumii să investească în Mica? „A fost visul meu! Bunicul meu era cultivator de viţă-de-vie şi avem vie şi în Italia, aşa că vinul e în ADN-ul familiei”, spunea într-un interviu Oberrauch, care după ce a vizitat Valea Târnavei a întrebat despre potenţialul acesteia şi a aflat că înainte de 1989 regiunea era renumită pentru vinurile produse.

Asta i s-a confirmat după ce a adus experţi care să analizeze solul şi clima şi a decis că e locul ideal, mai ales că pământul şi vântul îl ajută să evite tratarea strugurilor cu alte substanţe şi să producă vin 100% pur din punct de vedere biologic. “Solul e bogat în minerale şi se aseamănă cu cel din Toscana. Pentru un vin bun, reuşeşti să produci cam zece mii de sticle la hectar, ţinta noastră este deci să ajungem la 200-250.000 de sticle la nivel de podgorie”, explica investitorul.

Țelul său este să vândă întreaga cantitate produsă pe piaţa românească, ceea ce ar însemna venituri de până la două milioane de euro.

Vorbeşte despre ţara în care a ales să investească drept una cu tradiţie în viticultură, atât în producţie, cât şi în ce priveşte obiceiurile de consum: “Dacă standardul general de viaţă creşte, va creşte şi consumul de vinuri. Asta a fost cheia din spatele ideii de afacere”.

 Liliac, pasiunea unui businessman

În celălalt colț al județului, podgoria Lechința poate părea călătorului un petec de pământ uitat de timp. Viticultorului, în schimb, i se va dezvălui o regiune creată special pentru producţia unor soiuri de vin excepţionale. Batoș este patria vinului Liliac. Liliac, un nume sonor, cu rezonanță draculiană, specifică zonei Transilvaniei, dar și cu parfum îmbătător de floare. „Am ales să investim în această zonă pentru că din vremuri istorice, din regiunea Lechința-Batoș se trimiteau vinuri Casei Regale a Austriei. Solul și clima ne permit acum să cultivăm și soiuri de vin roşu. Dorim să investim în afaceri sustenabile și ne concentrăm pe România. De ce România? Eu cred că sunt multe posibilități și oportunități de care se poate profita”, spunea, recent, într-un interviu, Alfred Michael Becker, proprietarul AMB Holding, firma care deține podgoria prin intermediul AMB Wine.

În prezent, compania are52,8 ha plantate cu struguri de soiuri nobile în regiunea Batoș și Vermeș-Lechința. Becker a investit până acum peste 5 milioane de euro în proiectul vinurilor Liliac, demarat în 2010. La demararea şi dezvoltarea proiectului vinurilor Liliac au contribuit atât specialişti de renume din domeniul pieţei vinurilor, cât şi unii dintre cei mai buni experţi în comunicare şi marketing.

Compania a mai investit și în amenajarea unei cabane special-concepută pentru degustări și în modernizarea a circa 3 km de drum care aparține comunităţii Batos. AMB Holding este un holding cu acționariat majoritar austriac, format din 7 companii care dezvoltă proiecte ample, atât în România, căt și în străinătate. Au trecut doar două săptămâni de când Liliac a ajuns în centrul Bucureștilor, într-o locație exclusivistă, pe Bulevardul Magheru. Producătorul de vinuri a investit 30.000 de euro în primul magazin de vinuri de tip pop up din România.

Noul concept store este amenajat pe o suprafaţă de 100 mp, la parterul clădirii de birouri Magheru One, de pe Bulevardul Magheru, deţinută tot de AMB Holding. Magazinul va funcţiona doar până la toamnă. Liliac Pop Up Store este un one-stop-shop pentru toate vinurile din portofoliul AMB Wine: brandul Liliac – Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc Private Selection, Fetească Albă, Fetească Regală, Merlot Private Selection, Rosé si Nectar of Transylvania, şi brandul Crepuscul – Sauvignon Blanc cu Fetească Regală, Merlot cu Fetească Neagră şi Gewürztraminer.  „În timp ce Liliac se adresează segmentului premium şi se distribuie cu precădere în sistemul HoRECA, brandul Crepuscul este creat anume pentru retail, aducând astfel vinurile AMB Wine mai aproape de consumatorii noştri”, spune Victor Ciupercă, country manager AMB Holding.

Vinurile sub brandul Crepuscul se găsesc în reţeaua Mega Image şi în reţeaua de distribuţie a Metro, iar preţurile depăşesc 30 de lei per sticlă. Crepuscul este disponibil spre comercializare cu următoarele vinuri: Sauvignon Blanc cu Feteasca Regală, Merlot cu Fetească Neagră şi Gewurtztraminer.

AMB vrea păduri, turism și logistică

Investiţiile AMB în România se ridică la circa 60 de milioane de euro, din care 50 în imobiliare, 5,5 milioane de euro în viticultură, iar patru milioane de euro în agricultură. AMB Holding mai deţine în România 650 de ha de teren agricol, cultivat cu cereale, în Stoicăneşti, judeţul Olt. Compania mai este interesată şi de achiziţii de păduri. „Suntem în discuţii avansate pentru achiziţia de păduri în judeţele Harghita şi Covasna. Încercăm să avem mai multe terenuri cu păduri comasate”, mai spune Victor Ciupercă.

Compania austriacă S+B Gruppe, care deține în București clădirile de birouri Magheru One și Pipera Business Tower, a obținut avizele pentru construcția unui hotel în apropierea aeroportului Otopeni. “După zece ani de la achiziția terenului am obținut avizele pentru construcția unui hotel. Suntem în discuții avansate cu un lanț internațional, iar lucrările ar putea începe în toamna acestui an sau în primăvara anului viitor”, a declarat Alfred Michael Becker, proprietarul AMB Holding, care deține 50% din S+B Gruppe. Terenul are o suprafață de 30.000 mp, iar investiția se ridică la circa 20 de milioane de euro, cu tot cu teren. Hotelul va fi afiliat unui lanț internațional și va avea 250 de camere.

Tot în zona respectivă, compania mai are în plan pentru viitor dezvoltarea unei clădiri de birouri, dar și a unui proiect logistic, pentru acesta din urmă aflându-se în discuții avansate cu un partener.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close