Economic

Managementul banilor – Cum să îți drămuiești banii cel mai bine?

Educația financiară este un termen relativ nou, dar extrem de necesar și practic în zilele noastre. Cum este cel mai bine să îți împarți venitul? Cât ar trebui să strângi la pușculiță și cât să cheltui? Iată ce spun experții!

Este mult mai important uneori felul în care îți organizezi banii decât…cât de mult câștigi. Poți avea un venit considerabil, ajungând totuși să cheltuiești la fel de mult, fără să pui nimic deoparte. Experții financiari spun că este mult mai relevant felul în care îți drămuiesti banii, decât cât de mare este venitul tău. Aici intervine educația financiară a fiecăruia. Bineînțeles, acest lucru nu s-a predat în școlile românești, deși ar fi fost foarte util pentru generațiile viitoare. Din fericire, s-a constatat necesitatea acesteia și în unele instituții educaționale din țară se organizează din când în când un curs de educație financiară. Nu este necesar să ne încadrăm într-un anumit profil pentru a putea învăța oricând care este cel mai bun mod de a ne cheltui banii. Omul este o ființă adaptabilă, în orice condiții. Să vedem ce spun specialiștii. Aceștia ne sugerează să luăm în considerare regula 50/20/30

În primul rând, în fiecare lună, o mare parte din venitul nostru se duce către cheltuielile de întreținere: chirie, rate, mâncare, facturi etc. Experții contabili ne sugerează ca toate aceste cheltuieli de necesitate să fie în jur de 50% maxim din venitul nostru(deși ideal s-ar încadra între 35-40%). Dacă dorim să economisim aici, putem să o facem la factura de utilități de exemplu, printr-un comportament mai responsabil sau prin a alege o locuință mai ieftină. Chiar și când vine vorba de mâncare, putem oricând să alegem variante puțin mai ieftine, dar la fel de sănătoase. Putem să fim mai atenți la prețul de la raft și să facem cumpărături de la un market mai mare, unde putem cumpăra mai multe lucruri, în cantități mai mari, dar mai rar. La supermarketul de la colț va fi mereu o diferență de preț pentru confortul de a găsi ce îți trebuie, în proximitate și într-un timp scurt. În timp, diferențele de câțiva lei se adună și poți pune deoparte o sumă frumușică dacă îți faci cumpărăturile într-un mod inteligent: mai rar și în cantități mai multe. 

După ce ne-am plătit dările, 20% din salariul nostru ar trebui să se ducă în contul de economii. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla, așa că este mai bine să fii precaut și responsabil, decât să te trezești cu multe datorii. Banii pentru zilele negre îți pot fi de folos cândva. Chiar și pe aceștia îi poți diviza în două conturi: poți pune 10% într-un cont de pensie privată(ceea ce americanii numesc “retirement fund”) și restul de 10% într-un cont de economii pentru situații de urgență. Este bine să fii acoperit în orice circumstanță. 

Și așa ajungem la ultimii 30%. Această parte ar trebui să fie suma pe care o cheltuim lunar pentru plăcerile noastre cotidiene. Indiferent de ce hobby avem, este foarte important să ne împărțim banii în așa fel încât să ne permitem să îl punem în practică în continuare. În primul rând, este important pentru noi și pentru sănătatea noastră mentală să ieșim din cotidian și să ne detașăm de grijile zilnice prin ceea ce ne place să facem. Spre exemplu, poate o plăcere pe care o avem este să ieșim în oraș și să servim masa la restaurante frumoase. Nu este nimic rău în asta, atâta timp cât ne permitem să o facem cât de des putem, după ce ne-am achitat deja toate dările. Un alt exemplu ar fi golful. Dacă hobby-ul tău este acest sport, fă-ți plăcerea asta, chiar dacă este considerat un sport destul de costisitor. Atâta timp cât te încadrezi în bugetul tău personal, de ce nu? Sau poate te bucuri atunci când joci jocuri de cazino online, o plăcere ce nu trebuie să te secătuiasca nici de energie, nici de bani. În ziua de astăzi, poți juca orice online, pe orice platformă, însă chiar și producătorii de jocuri le sugerează consumatorilor să o facă într-un mod responsabil și ca o formă de divertisment. Uneori, chiar și hobby-ul tău se poate transforma într-o carieră de succes, cum ar fi cea a jucătorilor de poker profesioniști. Mulți dintre ei aveau job-uri obișnuite înainte să ajungă pe calea succesului, însă îți trebuie multă muncă și dedicare să reușești în acest domeniu. 

Chiar dacă mulți dintre noi nu am primit o educație financiară în școală, odată cu tehnologizarea și dezvoltarea internetului, avem acces la o lume plină de informații. Important este să vrem să învățăm și să ne îmbunătățim obiceiurile, ca să putem trăi cât mai frumos și relaxant. 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close