Din armata lui Garibaldi in armata americana

Preluand un articol din ziarul american “Evening Post” (SUA) din data de 9 iunie 1862, publicatia de mare impact in randul romanilor ardeleni, “Gazeta Transilvaniei”, schita un succinct portret al romanului Nicolae Dunca. Totodata, ziarul american mentiona si opinia generalului Fremont: “Din statul meu major am pierdut un bun ofiter, cpt. Nicola Dunca”. Dar cine era de fapt acest brav ofiter din armata americana si in ce conditii a murit el?

Despre Nicolae Dunca avem putine informatii, iar acestea provin in cea mai mare parte din ziarul american citat anterior. “Gazeta Transilvaniei a preluat in parte aceste informatii, altele si le-a procurat probabil din alte surse. Este insa cert faptul ca acest tanar – initial luptator in armata lui Garibaldi si ulterior in amata SUA (de partea Nordului) – a fost un romantic, ca dealtfel o mare parte a generatiei sale insufletita de idealurile de libertate, egalitate si fraternitate intre popoare.

Spre SUA, via Italia

Pornita in jurul dinastiei de Savoia de catre Victor Emmanuel si de catre ministrul sau Camillo Cavour, unificarea politica a statelor italiene a fost desavarsita pe cale revolutionara. In Modena, Parma, Toscana si statul papal poporul s-a rasculat in 1860 si a proclamat alipirea la Piemont. In Sicilia si sudul Italiei rascoalele taranilor s-au transformat sub conducerea lui Giuseppe Garibaldi intr-un razboi revolutionar care a rasturnat dinastia franceza a Bourbonilor si a unificat aceste regiuni cu nordul Italiei. Nu stim in ce conditii a ajuns sa se inroleze si sa lupte Nicolae Dunca in armata lui Garibaldi. Stim insa ca a fost inregimentat ca husar in legiunea ungara, iar in batalia de la Volturno s-a remarcat in mod deosebit ceea ce l-a facut pe Garibaldi sa-l numeasca capitan de cavalerie. In anul urmator – desi evenimentele din Italia erau in plina desfasurare – Nicolae Dunca impreuna cu ofiterii maghiari, colonelul Zagony si colonelul Tigiernosky au decis sa plece spre SUA unde s-au alaturat armatei Nordului. Procesul de unificare a Italiei a continuat a fost desavarsit abia in 1870 cand a fost integrata noului stat si orasul Roma. Papa, care s-a opus permanent unificarii Italiei s-a retras atunci la Vatican.

Destinul unei familii ardelene din epoca moderna

Ar fi interesant de urmarit periplul familiei Dunca, familie originara din Maramures si care, nu stim din ce motive si cand anume, a trecut Carpatii stabilindu-se in Tara Romaneasca. Tanarul Nicolae Dunca s-a nascut in 1838 si asa cum am vazut, in 1860 s-a inrolat in armata lui Garibaldi. Odata cu plecarea sa in Italia, aflam din “Gazeta Transilvaniei” ca mama si sora au plecat la Paris unde sora lui, sub pseudonimul literar Camilla d’Albu, a inceput sa publice proza. Nu stim nici in ce conditii a murit Nicolae Dunca. Stim insa ca in armata generalului Fremont indeplinea functia de adjutant de Stat-Major, iar moartea sa in mai 1862, la numai 24 de ani, a avut loc in batalia de la Grosskop. Chiar daca au luptat sub alte stindarde, putem spune fara riscul de a gresi ca Nicolae Dunca a fost insufletit de idealurile de libertate si egalitate la fel ca si generalul George Pomut, romanul american care dupa razboiul civil in calitatea sa de consul american in Rusia a cumparat pentru patria sa de adoptie, SUA, teritoriul Alaska. Ei n-au fost insa singurii romanii din armata americana care au luptat in razboiul de secesiune…

“Romane pline de moral”

“D-ra Dunca, care sub numele de Camilla d’Albu scrie novele si romane pline de moral si din a carei pana iesi novela Scene din Romania in limba franceza publicata in Concordia in traducere, e sora susmemoratului martor al libertatii omenesti, nobil in virtute si arme cum e toata familia Duncestilor de la Sieu…”

(“Gazeta Transilvaniei”, nr. 67 din 25 august 1862 despre sora lui Nicolae Dunca aflata la Paris )

“Imbuibatu din cea mai june a sa etate cu ideile de libertate…”

“Nascut in partea de peste Milcov a Romaniei dintr-o familie romana din Maramures, cu titlu de noblete ungureasca… Primise o educatiune liberala si fiindu imbuibatu din cea mai june a sa etate cu ideile de libertate si de independenta merse in iunie 1860 de intra in serviciu in armata liberatorului Italiei…Garibaldi il numi capitan de cavalerie si el stiu a-si atrage amicitia celor mai distinsi ofiteri unguri din Italia…”

(“Gazeta Transilvaniei”, nr. 67 din 25 august 1862, despre Nicolae Dunca)

Nicolae BALINT

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *